La fel ca Putin, care este dornic să readucă Ucraina sub controlul Moscovei, Xi se îngrijorează că o fostă bucată a imperiului țării sale este din ce în ce mai apropiată de Statele Unite și aliații săi. Modul în care Xi va interpreta rezultatul conflictului din Ucraina ar putea influența modul în care China încearcă să se reunească cu Taiwan sau dacă va face o asemenea mutare și, prin urmare, are implicații pentru securitatea și stabilitatea Asiei de Est.

Asta face din criza din Ucraina un test crucial al puterii globale americane, subliniază The Atlantic. Patru ani cu o politică externă haotică, în timpul mandatului lui Donald Trump care a mizat pe mesajul „America First”, la care se adaugă polarizarea politică și socială și eșecul gestionării pandemiei de Covid au alimentat percepția în întreaga lume că America este o superputere aflată în ultimele etape.

Această narațiune, pe care retragerea haotică a lui Biden din Afganistan nu a făcut decât să o întărească, pare să fi devenit o convingere în rândul conducerii chineze și o temă obișnuită a propagandei oficiale. Pe măsură ce Xi, Putin și alți autocrați își intensifică eforturile de a reduce puterea americană, SUA se confruntă cu cea mai grea provocare la adresa primatului său global de la căderea Uniunii Sovietice.

Ucraina, primul punct al confruntării marilor puteri

Acum, soarta Ucrainei și cum va reuși Statele Unite să rezolve criza a devenit punct central în competiția reînnoită a marilor puteri. Dacă Biden este ferm, abil și puțin norocos, negocierile Rusiei cu SUA, NATO și statele occidentale vor duce la un compromis și va evita astfel o invazie rusă a Ucrainei. Cu toate acestea, un impas persistă cu privire la potențiala aderare a Ucrainei la NATO pe care Putin dorește cu disperare să o prevină. În joc este echilibrul de putere dintre SUA și Rusia în Europa de Est.

Lista câștigătorilor de la Cannes: șocantul „Triangle of Sadness” ia trofeul, „R.M.N.” al lui Mungiu rămâne pe dinafară. Ce film a fost cel mai aplaudat?
Recomandări
Lista câștigătorilor de la Cannes: șocantul „Triangle of Sadness” ia trofeul, „R.M.N.” al lui Mungiu rămâne pe dinafară. Ce film a fost cel mai aplaudat?

Rezultatul, totuși, ar putea avea implicații mult dincolo de regiune și în viitor, influențând dacă puterea americană va rămâne suficient de puternică pentru a menține pacea și a promova democrația . Altfel, este deschisă calea pentru ca autocrațiile lumii să își recupereze puterea pe care au pierdut-o cu decenii în urmă.

Lideri precum Putin și Xi ar putea vedea o oportunitate din actuala criză. „Problema pentru Biden este că cei doi sunt de părere că ar trebui să-l testeze în orice moment și asta și fac. Până acum nu a trecut aceste teste cu nicio distincție”, spune Danielle Pletka de la American Enterprise Institute. „Aceasta este o perioadă foarte importantă.”

Cresc tensiunile privind Taiwanul

Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de continent, a fost un punct fierbinte timp de șapte decenii, dar tensiunile acolo s-au intensificat semnificativ în ultimii doi ani. Xi a trimis în mod obișnuit escadrile de avioane să desfășoare zboruri lângă Taiwan și a organizat exerciții militare periculos de aproape de insulă, într-o aparentă încercare de a hărțui și intimida guvernul democratic din Taipei. Xi vorbește în mod repetat despre o eventuală unificare pașnică, dar poziția sa agresivă a stârnit temeri în Taiwan și în regiune că se gândește la o invazie pentru a revendica provincia.

Biserica de la capătul României. Lupta unui fost militar în Irak ajuns preot să-i ajute pe bătrânii și pe copiii dintr-o parohie din Deltă: „Dumnezeu mi-a zis: «Măi, tu rămâi aici!»”
Recomandări
Biserica de la capătul României. Lupta unui fost militar în Irak ajuns preot să-i ajute pe bătrânii și pe copiii dintr-o parohie din Deltă: „Dumnezeu mi-a zis: «Măi, tu rămâi aici!»”

Xi poate crede că Taiwanul se îndreaptă într-o direcție dăunătoare intereselor naționale ale Chinei, la fel cum Ucraina s-a îndepărtat tot mai mult de orbita Moscovei. Președintele independent al Taiwanului, Tsai Ing-wen, a încercat să reducă dependența economiei de China și să consolideze legăturile cu SUA și alte țări.

Washington, de asemenea, a căutat legături mai strânse. Oficial, SUA susțin în continuare politica „o singură Chină” și nu recunosc oficial guvernul din Taipei. Dar nu este greu de perceput de ce Xi ar putea gândi altfel. Administrația Trump a trimis un membru al cabinetului la Taipei în 2020, cel mai important oficial american trimis acolo în mai bine de patru decenii. Biden a invitat Taiwanul la summitul său pentru democrație din decembrie ca și cum ar fi fost orice altă țară. China și Rusia nu au fost invitate.

Povestea rusului care și-a părăsit țara pentru a lupta împotriva lui Putin. Acum conduce militari ucraineni în războiul contra compatrioților săi
Recomandări
Povestea rusului care și-a părăsit țara pentru a lupta împotriva lui Putin. Acum conduce militari ucraineni în războiul contra compatrioților săi

China măsoară forța SUA

Xi, explică Shelley Rigger, expert privind Taiwan la Davidson College din Carolina de Nord, încearcă să stabilească dacă Washingtonul trece printr-o schimbare de politică, „pentru a vedea Taiwanul ca un fel de activ strategic esențial pentru prevenirea sau suprimarea ascensiunii Chinei. De asta cred că chinezii sunt cu adevărat îngrijorați.”

Având în vedere toate acestea, Xi va analiza situația din Ucraina pentru informații utile despre instrumentele pe care le poate folosi Biden și, în cele din urmă, le va folosi pentru a face presiuni asupra Rusiei să se retragă, cât de mult este dispus să renunțe într-un potențial compromis cu Putin și cum efectiv președintele SUA lucrează cu aliații și chiar cu propriii diplomați.

Liderul Chinei, cu alte cuvinte, va căuta să măsoare nivelul puterii americane. Xi și alți lideri care se opun intereselor SUA „pot face un bilanț al modului în care acționează Joe Biden și colegii săi, cum gestionează crizele”, afirmă Rupert Hammond-Chambers, președintele Consiliului de Afaceri SUA-Taiwan. „Acestea sunt lucruri prin care încă lucrează în ceea ce privește o administrație relativ nouă la Washington.”

Cu toate acestea, nimeni nu poate să afirme că răspunsul SUA va fi identic și în Ucraina, și în Taiwan. Deși Biden a exclus trimiterea unilaterală de trupe americane pentru a apăra țara est-europeană, Washingtonul și-a lăsat în mod deliberat poziția neclară cu privire la intervenția militară în numele Taiwanului. Politica de lungă durată de „ambiguitate strategică” în acest punct este concepută ca o descurajare a acțiunii militare chineze.

Xi ar trebui să presupună că invadarea Taiwanului l-ar putea implica într-un război cu Statele Unite. De asemenea, SUA au mai multe motive să lupte pentru Taiwan decât pentru Ucraina. Ca o verigă în sistemul de alianță care formează coloana vertebrală a puterii SUA în Pacific, precum și în cadrul lanțurilor de aprovizionare esențiale pentru semiconductori și alte componente de înaltă tehnologie, Taiwan poate fi mai esențial pentru interesele naționale americane.

Într-o mărturie pentru Comisia de Relații Externe a Senatului în decembrie, secretarul adjunct al apărării, Ely Ratner, a descris Taiwanul ca „o ancoră pentru o rețea de aliați și parteneri americani care este esențială pentru securitatea regiunii și esențială pentru apărarea intereselor vitale ale SUA în Indo-Pacific.”

Pozițiile strategice ale SUA în Europa și Asia sunt și ele diferite. Opțiunile lui Biden cu privire la Ucraina ar putea fi constrânse de NATO și Uniunea Europeană. Răspunsul său pentru Putin ar putea merge doar atât de departe cât sunt dispuși să urmeze aliații săi europeni.

NATO nu are echivalent în Asia, dar, în anumite privințe, acest lucru poate oferi Washingtonului o mai mare libertate de acțiune. Și în Taiwan, SUA ar putea găsi mai mult sprijin din partea aliaților regionali pentru o poziție puternică. În iulie, Taro Aso, pe atunci viceprim-ministru al Japoniei, a sugerat că guvernul său se va alătura Statelor Unite în apărarea Taiwanului dacă insula ar fi atacată de China.

„Nu ar fi prea mult să spunem că ar putea avea legătură cu o situație care pune în pericol supraviețuirea pentru Japonia”, a spus el. Ce reprezintă o astfel de remarcă pentru politica externă a statului nipon nu este clar. Ceea ce este clar este că Japonia, cealaltă putere majoră din Asia de Est, consideră siguranța Taiwanului ca pe un interes național și, de asemenea, ar putea acționa ca un factor de descurajare pentru Xi.

Ce opțiuni are Xi Jinping

Pentru Xi, o operațiune peste strâmtoare ar putea fi, de asemenea, un risc teribil. Deși o invazie rusă a Ucrainei poate să nu fie un succes garantat, Putin probabil a calculat că are o șansă bună să-și înfrunte vecinul. Un asalt militar chinez peste strâmtoarea puternic fortificată Taiwan, dimpotrivă, s-ar putea dovedi cu ușurință un război sângeros care va lovi în poziția sa și chiar a regimului comunist.

Poate că Xi și Putin și-ar putea coordona atacurile sau Beijingul să profite că toată atenția este îndreptată spre Ucraina pentru a acționa. Dar Hammond-Chambers, de la Consiliul de Afaceri SUA-Taiwan, are un argument convingător împotriva unui astfel de scenariu. „China este o putere în creștere și, în opinia lor, au mai mult timp” pentru a rezolva problema Taiwanului, a spus el. „Nu susțin ideea că China și-ar sincroniza cronologia cu cea a Moscovei pe Taiwan. Nu văd chinezii să își externalizează interesele. Nu este modul în care funcționează.”

De asemenea, Shelley Rigger consideră că liderii chinezi nu sunt încă pregătiți să folosească forța. „Echilibrul dovezilor și logicii sugerează că scopul lor astăzi, ca și în ultimii 70 de ani, a fost descurajarea independenței Taiwanului, mai mult decât încercarea de a forța unificarea”, a spus ea.

Cu toate acestea, a prezice ceea ce vor face dictatorii este o sarcină ingrată. Poate că Xi ar putea calcula că încercarea de a unifica forțat Taiwanul cu continentul ar servi intereselor sale politice personale; dacă va avea succes, el și-ar consolida poziția și și-ar însemna numele în analele istoriei comuniste chineze.

Sau ar putea să calculeze greșit și să presupună că problemele lui Biden vor ține SUA în afara conflictului – o judecată potențial dezastruoasă făcută mai probabil de mediul politic din ce în ce mai autocrat din Beijing, care i-ar putea determina cu ușurință pe consilierii lui Xi să-i spună ce cred că vrea să audă.

Ceea ce se poate spune cu mai multă certitudine este că Ucraina și Taiwan arată cât de ușor slăbiciunea SUA – sau chiar simpla percepție a slăbiciunii – ar putea dezlega rețelele și alianțele tensionate care susțin ordinea mondială americană și să introducă o nouă eră de conflict global și instabilitate.

„Este Ucraina la fel cu Taiwan? Nu, bineînțeles că nu sunt aceeași situație”, a spus Pletka, de la American Enterprise Institute. „Dar în ceea ce privește dorința ca SUA să se încurce, cred că acolo sunt aceleași semnale.” Cei ca Putin și Xi cercetează aceste slăbiciuni, urmăresc rezultatele și calculează următoarea lor mișcare.

Urmărește-ne pe Google News
Metoda șocantă prin care o jurnalistă și-a dat seama că iubitul ei o înșală: „Începuse să...”
GSP.RO
Metoda șocantă prin care o jurnalistă și-a dat seama că iubitul ei o înșală: „Începuse să...”
ȘOC! Putin e DISPERAT! A schimbat legea pentru câștigarea războiului! E IREAL!
Playtech.ro
ȘOC! Putin e DISPERAT! A schimbat legea pentru câștigarea războiului! E IREAL!
Strat de gheață de peste 15 centimetri pe străzi, la vecinii bulgari. Același front atmosferic a făcut prăpăd și la noi în țară
Observatornews.ro
Strat de gheață de peste 15 centimetri pe străzi, la vecinii bulgari. Același front atmosferic a făcut prăpăd și la noi în țară
Horoscop 29 mai 2022. Balanțele caută siguranță, dar poate că nu o caută unde trebuie, dacă nu au găsit-o deja
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2022. Balanțele caută siguranță, dar poate că nu o caută unde trebuie, dacă nu au găsit-o deja
VIDEO Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion de linie. Imaginile surprinse de un pasager
Știrileprotv.ro
VIDEO Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion de linie. Imaginile surprinse de un pasager
A invitat un fotbalist acasă şi a rămas mască. Ce au făcut: ”Acum nu ştiu dacă îi mai place”
Orangesport.ro
A invitat un fotbalist acasă şi a rămas mască. Ce au făcut: ”Acum nu ştiu dacă îi mai place”
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama