Cum se obține o carte de identitate provizorie

Direcțiile pentru Evidență Populației au programe speciale în perioada alegerilor. Unele funcționează chiar și în ziua votului pentru a elibera cărți de identitate provizorii.

Pentru a obține o carte de identitate provizorie, sunt necesare următoarele acte:

  • Certificat de naștere
  • Dovada adresei de domiciliu
  • Două sau trei fotografii tip buletin
  • Cerere tip

Cererea trebuie depusă personal, iar actul se eliberează titularului. Pentru românii aflați temporar în străinătate, eliberarea se poate face prin procură specială.

Dovada adresei de domiciliu este obligatorie

Dacă solicitantul nu este titularul documentului care dovedește spațiul de locuit, titularul trebuie să fie prezent. Acesta va prezenta actul de identitate în original și va semna o declarație de consimțământ.

În cazul în care găzduitorul nu se poate prezenta, declarația poate fi făcută la notar, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular român din străinătate.

Votul în diaspora

Cetățenii români din străinătate pot vota cu pașaport simplu, diplomatic sau de serviciu valabil. Aceștia trebuie să fie înscriși în Registrul Electoral.

Alegătorii care nu se află pe liste pot vota în condiții speciale. Cei fără domiciliu stabil sau cu acte expirate nu sunt automat excluși, dar trebuie să aibă un act valabil în ziua votului.

Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii
Recomandări
Care sunt „găurile negre” ale statului. Companiile din transporturi și energie produc cele mai mari pierderi și datorii

Documente valabile pentru vot

În România, alegătorii pot vota cu următoarele acte valabile:

  • Carte de identitate
  • Carte electronică de identitate
  • Carte de identitate provizorie
  • Buletin de identitate
  • Pașaport diplomatic sau de serviciu
  • Carnet de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Este important ca actul de identitate să fie valabil în ziua votării. Autoritățile încurajează cetățenii să verifice valabilitatea documentelor din timp și să le reînnoiască dacă este necesar.

Procedura de vot rămâne aceeași ca în primul tur. Alegătorii trebuie să se prezinte la secția de votare, să se identifice cu actul valid și să-și exprime opțiunea pe buletinul de vot.

Autoritățile electorale asigură că toate măsurile necesare sunt luate pentru desfășurarea corectă și transparentă a celui de-al doilea tur de scrutin. Cetățenii sunt îndemnați să-și exercite dreptul la vot și să participe la procesul democratic.

Pentru informații suplimentare, alegătorii pot consulta site-ul oficial al Autorității Electorale Permanente sau pot contacta birourile locale de evidență a populației.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.