Daca sunteti someri sau vreti sa va schimbati meseria puteti deveni asistenti personali, acordand asistenta si ingrijire unui adult sau unui copil cu handicap.
O persoana cu handicap gradul I poate primi un asistent personal in baza unei anchete sociale si la recomandarea Comisiei de expertiza medicala a persoanelor cu handicap. Pentru a deveni asistent personal trebuie sa aveti peste 18 ani, sa nu fi fost condamnat si sa aveti o capacitate deplina de exercitiu. De asemenea trebuie sa fi absolvit cel putin cursurile invatamantului obligatoriu. Aceasta conditie exclude rudele si finii pana la gradul IV inclusiv, ale persoanei cu handicap grav, precum si sotul sau sotia. Trebuie sa semnati un angajament, prin care va asumati raspunderea de a realiza integral programul individual de recuperare si integrare sociala a persoanei cu handicap.
Drepturi
Ca asistent personal beneficiati un salariu lunar, transport gratuit, un program care sa nu depaseasca in medie opt ore pe zi, concediu anual de odihna platit, de asigurari sociale de stat si de sanatate.
Obligatii
-sa participati la instructajul anual, organizat de primaria in a carei raza domiciliaza persoana cu handicap;
-sa prestati pentru persoana cu handicap grav toate activitatile si serviciile prevazute in contractul individual de munca, in fisa postului si in programul individual de recuperare si de integrare a persoanei cu handicap grav;
-sa tratati cu respect, buna-credinta si intelegere persoana cu handicap si sa nu abuzati fizic, psihic sau moral de starea de incapacitate in care se afla aceasta;
-sa sesizati angajatorul si inspectoratul de stat teritorial pentru persoanele cu handicap despre orice modificare survenita in starea fizica, psihica sau sociala a persoanei cu handicap grav;
-sa intocmiti semestrial un raport de activitate avizat de asistentul social din cadrul aparatului propriu al consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav sau, dupa caz, de persoana desemnata de angajator, care va cuprinde datele privind evolutia persoanei cu handicap grav.
Pregatirea asistentului personal
Cursurile de formare a asistentilor personali sunt organizate de consiliile locale. Pe langa acestea exista si unele organizatii neguvernamentale care initiaza cursuri de formare pentru asistentii personali. Pentru mai multe informatii puteti apela Directiile de asistenta sociala din cadrul primariilor sau Autoritatea Nationala Pentru Persoanele cu Handicap, telefon: 021.212.54.38 sau 021.212.54.39.