Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Atunci și Acum/ Emil Boc, premierul din perioada crizei economice, ales de patru ori primar al Clujului

Atunci și Acum/ Emil Boc, premierul din perioada crizei economice, ales de patru ori primar al Clujului

Cum s-a transformat Emil Boc de-a lungul timpului. A fost lider al Partidului Democrat, premierul României în perioada crizei economice și primul care a picat în Parlament, prin moțiune de cenzură. A plecat din fruntea Executivului după protestele din 2012. După ce s-a retras din fruntea PDL, a fost ales de patru ori primar al Clujului, fiind unul dintre edilii cu cele mai mari realizări la nivel local.

De Valentina Postelnicu,

Emil Boc este un politician cu carismă. De-a lungul timpului, a apărut în ipostaze inedite. S-a lăsat filmat în timp ce juca fotbal, când curăța zăpada din fața primăriei sau în timp ce cosea iarba pe câmp. El a povestit atunci că ştie să cosească de la 14 ani şi că a fost învăţat de tatăl său.

În 2009, aflat într-o vizită de lucru la Feteşti, Emil Boc a vorbit de programul Guvernului, Primul Siloz, şi le-a demostrat celor prezenţi că ştie să dea foarte bine cu coasa.

Emil Boc s-a născut în 6 septembrie 1966, în Răchițele. În tinerețe a fost vicepreședinte al Consiliului Uniunii Asociațiilor Studențești al Universității “Babeș-Bolyai” și președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România, filiala Cluj, între 1987 și 1989.

A terminat în 1991 cursurile Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj, iar în 1995 pe cele ale Facultății de Drept.

Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în științe politice și filosofie politică, precum și doctorand în Drept constituțional și instituții politice. În prezent, ocupă postul de conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Facultatea de Drept din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj.

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC
Recomandări

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC

Din 2005 până în 2012 fost președinte al Partidului Democrat, ulterior al Partidului Democrat Liberal, fiind succedat de Vasile Blaga la conducere.

În perioada 22 decembrie 2008 – 6 februarie 2012 a fost prim ministru al României.

Din 2004 conduce Clujul ca primar, fiind ales de patru ori.

A fost și deputat în legislatura 2000-2004. Atunci a deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. A activat ca vicepreședinte al Comisiei de Revizuire a Constituției.

Guvernul Boc, primul demis prin moțiune de cenzură în Parlament

După ce a preluat șefia Executivului, în 2008, Emil Boc a preluat o situație economică dificilă, pe fundalul unei crize economice de amploare, care se manifesta la nivel mondial.

Pentru a suplimenta veniturile bugetului de stat, guvernul condus de Emil Boc a introdus un impozit forfetar (impozit minim plătit de orice firmă). De asemenea, pentru a reduce cheltuielile bugetare, a dat o lege ce interzicea cumulul pensiei cu salariul pentru angajații statului.

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu
Recomandări

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu

În data de 13 octombrie 2009, guvernul Emil Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce toți miniștrii PSD s-au retras din guvern. Boc a continuat să asigure interimatul, fiind în același timp prim-ministru și ministru interimar al educației.

După ce Traian Băsescu, susținut de Partidul Democrat-Liberal, a obținut un nou mandat de președinte al României, la alegerile din decembrie 2009, Emil Boc a fost desemnat din nou candidat la funcția de prim-ministru și a fost reînvestit în funcție la 23 decembrie.

Boc a demisionat în urma unor proteste ample. El a prezentat demisia guvernului în data de 9 februarie 2012, ca urmare a protestelor din ianuarie 2012 împotriva reformelor sistemului sanitar promovate de Guvernul Boc prin lansare în dezbatere publică a unui proiect de lege a sănătății. Protestele antiguvernamentale au fost în principal susținut de Uniunea Social-Liberală (USL), principalul rival politic al PDL-ului la acea vreme, la proteste participând numeroși membri ai partidelor componente USL.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

Principalul motiv al manifestațiilor a fost solidarizarea cu fondatorul Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD), doctorul Raed Arafat, unul dintre criticii liberalizării sistemului medical de urgență.

Pe 6 februarie 2012, Emil Boc și-a dat demisia din funcția de prim-ministru al României, iar Cătălin Predoiu a devenit prim-ministru interimar. În aceeași seară, președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze un nou guvern.

Emil Boc, protagonistul unei căzături în direct, la o emisiune a lui Andrei Gheorghe

Căzătura lui Emil Boc într-o emisiune TV a rămas în istorie. Scena a avut loc în noiembrie 2003. La acea vreme, Andrei Gheorghe era realizator TV la Antena 1 şi i-a avut invitaţi pe Ecaterina Andronescu şi pe Emil Boc. În momentul în care a intrat în platou, Emil Boca făcut un pas într-o parte şi a căzut de la doi metri. În secunda imediat următoare, Andrei Gheorghe a cerut publicitate şi a alergat spre Emil Boc.

Emil Boc a refuzat în toate mandatele sale de primar al Clujului inscripționarea bilingvă, în română și maghiară, a indicatoarelor rutiere de la intrarea și ieșirea în localitate, motivând că inscripționarea bilingvă ar fi obligatorie doar dacă ponderea minorității ar depăși 20% din populația unității administrative, iar comunitatea maghiară din Cluj are o pondere de 15,27%, conform recensământului din 2011.

Printre proiectele sale se află și construirea metroului în Cluj. Primarul municipiului Cluj-Napoca a anunțat că firme din Japonia ar fi interesate de proiectul metroului care ar urma să fie construit pentru a descongestiona traficul aglomerat din oraș.

La finalul meciului din FedCup cu Patty Schnyder, Simona Halep s-a dus şi a îmbrăţişat mai multe persoane din loja sa, iar apoi s-a întors şi l-a îmbrăţişat şi pe primarul Clujului, Emil Boc. Reacția acestuia a venit imediat. “Cămaşa de pe mine nu o mai spăl şi nu o mai schimb niciodată. Tremur de emoţie şi de bucurie şi sigur niciun primar din lume nu va mai avea această onoare”, a declarat atunci Boc.


 ANALIZĂ/ Plângerea lui Orban a băgat PSD în criză. Care este adevărata miză pentru Guvern 

Close
Închide
  Close