Va sperie gandul ca o sa ajungeti la batranete muritori de foame, cu o pensie infima? Daca vreti sa va asigurati din timp si sa puneti bani albi pentru zile negre, singura solutie este pensia facultativa privata. Indiferent de varsta, de salariul pe care il aveti sau de banii pe care ii cotizati lunar, o data ce ati implinit varsta de pensionare (dupa ce ati cotizat minimum 90 de luni) veti avea de incasat lunar doua pensii.
Cuantumul pensiei private variaza in functie de numarul de ani coti-zati si de suma virata lunar. Cei mai avantajati sunt, sustin specialistii, tinerii, pentru ca ei au la dispozitie cel mai mult timp sa-si depuna bani in cont si vor avea astfel cele mai multe stagii de cotizare. ”Spre exemplu, daca un salariat decide la 26 de ani sa-si deschida un cont de pensie privata, cotizeaza lunar 65 RON si se pensioneaza la 55 de ani, pensia privata pe care o va mai primi, in afara celei de stat, va fi de 4 milioane de lei”, explica Gratiela Ghibirdic, consultant financiar la Omniasig. Potrivit legii, contributia poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia. Orice societate de pensii, societate de administrare a investitiilor sau so-cietate de asigurari autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) poate sa administreze un fond de pensii facultative. Fiecare vine, in schimb, cu oferte in ceea ce priveste dobanzile.
”Nu exista riscuri in ceea ce priveste institutiile ce administreaza aceste pensii, pentru ca ele sunt autorizate si monitorizate de CSSPP”, da asigurari Mihaela Hancia, purtator de cuvant al Casei Nationale de Pensii.
Ce puteti sa faceti daca:
– vreti sa renuntati sau sa schimbati societatea de administrare a pensiei – se poate in orice moment, banii depusi se primesc inapoi integral, doar dobanda se poate pierde. ”La Omniasig polita capata valoare de rascumparare dupa trei ani. Asta inseamna ca daca renunti mai devreme pierzi comisionul de 5%”, explica reprezentantul societatii.
– sunteti in imposibilitate de plata – se poate incheia un acord de stagnare a politei, dupa care contributia se reia.
– vreti sa modificati cuantumul cotizatiei – se poate face anual, la initiativa societatii sau ori de cate ori este cazul, cu o instiintare prealabila de cel putin 30 de zile.
– un participant decedeaza inainte de pensionare – activele evaluate la acea data se distribuie beneficiarilor, conform actelor de succesiune.
– va schimbati locului de munca, domiciliul sau resedinta in alta tara – participantii isi pastreaza dreptul la pensia privata, iar aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente.