De Daniel Ionașcu,

De la calitatea lucrărilor până la alegerea notarilor ”pe sprânceană”, astfel încât să nu fie incluse în contracte clauze de protecție, există mai multe moduri în care clienții de bună-credință pot lua ”țepe”.

Ioan Purice a lucrat ca supraveghetor pe șantiere navale după ce a terminat Facultate de Construcții Nave și Instalații de Bord, având peste 30 de ani de experiență.

Când a vrut să cumpere un apartament nou în București, a început să se lovească de tot soiul de probleme, în special cu micii dezvoltatori imobiliari, cei care construiesc câte un bloc printre cele vechi sau prin foste spații verzi retrocedate.

”Mergem la notarul meu”

Prima problemă sesizată o constituie notarii. De regulă, dezvoltatorii imobiliari vor să realizeze precontractele/promisiunile de vânzare la notarii aleși de ei. Și asta pentru că astfel pot trece ce condiții vor.

Prima problemă sesizată o constituie notarii

”Documentele pe care le folosesc nu specifică și condițiile de calitate pe care trebuie să le îndeplinească obiectul contractului. Nu specifică termene de execuție și penalități pentru depășirea acestora. Date fiind acestea, beneficiarul nu este protejat de documentul notarial, așa cum ar trebui”, spune Ioan Purice.

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'
Recomandări

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'

Libertatea a întrebat oficial Uniunea Notarilor ce trebuie să facă cei care se confruntă cu astfel de probleme.

”Etapa de negociere precontractuală dintre cele două părți include, în principal, stabilirea obligațiilor reciproce referitoare la identificarea imobilului care face obiectul contractului, plata prețului de vânzare, la termenul de finalizare sau de predare a construcției, la obligația de racordare la utilități și alte asemenea”, arată în răspuns Uniunea Notarilor Publici.

Atenție la autorizații

Așa ajungem la a doua problemă: autorizațiile. Pe lângă autorizația de construcție, dezvoltatorii trebuie să aibă și autorizare pentru situațiile de urgență. Aceste avize sunt date de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Ioan Purice spune că a vrut să cumpere un apartament într-un complex, dar spațiile din jurul blocului păreau prea înguste pentru ca o mașină de pompieri sau o macara să poată interveni în caz de necesitate.

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele
Recomandări

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele

De asemenea, o construcție trebuie să aibă proiecte tehnice pentru instalațiile electrice, cele de apă sau încălzire. Cei care vor să cumpere o locuință ar trebui să le ceară dezvoltatorului.

Problema este importantă deoarece, în cazul în care acestea nu există, sau calculele sunt făcute prost, e posibil ca alimentarea cu apă să fie deficitară.

”Dezvoltatorul mi-a spus că vrea să instaleze o pompă și un rezervor la subsol, pentru a compensa lipsa apei de la furnizorul de apă potabilă”, se plânge Ioan Purice.

Uniunea Notarilor spune că notarii nu pot verifica dacă un dezvoltator are toate autorizațiile.

Calitatea lucrărilor

”Lucrările de mântuială” sunt principala problemă de care se lovește orice român la construcțiile noi.

Un semnal de alarmă este grosimea mică a pereților, ceea ce face ca zgomotul făcut de vecini să se audă tare, de la vizionarea unui film până la lătratul unui cățel sau la alte activități zilnice.

Profesoara care a ajuns o sperietoare pentru mafia italiană. Ce scrie pe afișul Valentinei
Recomandări

Profesoara care a ajuns o sperietoare pentru mafia italiană. Ce scrie pe afișul Valentinei

De regulă, dezvoltatorii le dau clienților posibilitatea personalizării finisajelor, oferind o paletă largă de opțiuni. Numai că nu există vreo metodă prin care să fie verificată calitatea lucrărilor.

De exemplu, poți să alegi o anumită gresie, aceasta să fie montată, dar să nu fie de calitate.

Verifică calitatea lucrărilor

De asemenea, poți cere ca apartamentul să aibă o anumită vopsea lavabilă aplicată, dar aceasta să nu fie uniformă.

Siguranța sanitară

O altă problemă trecută cu vederea o constituie ”ascunderea” anumitor elemente.

Pentru a masca diverse tubulaturi sau pentru a corecta unele spații inestetice, sunt confecționate din profil de aluminiu și rigips „cutii de mascare”. Acestea închid spații mai mari sau mai mici. Problema este că în acestea trebuie introdus silicagel pentru extragerea umidității.

Un spațiu care este închis, dar nu este etanș, poate fi cuprins de umezeală, iar de aici la mucegai și bacterii nu este decât un pas.

Laurențiu Plosceanu, șeful ARACO, susține că ideea în sine de a masca țevi nu este foarte bună, deoarece acestea pot necesita intervenții ulterioare, care vor costa mai mult.

Chemați un specialist

Uniunea Notarilor susține că notarii nu au nici posibilitatea, nici competența de a verifica situația din teren, dar orice aspect sesizat la verificări făcute cu specialiști în construcții, poate fi consemnat în contract.

Notarii mai spun că verificarea elementelor ce țin de structura de rezistență sau regimul de autorizare sunt în sarcina Inspectoratului de Stat în Construcții.

Ce spun constructorii

Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), recomandă verificarea firmele de construcții înainte de a achiziționa o locuință.

”Dezvoltatorii sunt cei care angajează firmele de proiectare sau pe cele de construcții. Cumpărătorul final trebuie să se intereseze despre firmă, să vadă dacă este serioasă. A doua formulă este să se intereseze la clienți din alte proiecte”, spune Plosceanu.

De asemenea, clienții pot cere firmelor certificatele de capabilitate, pentru a vedea dacă societățile de construcții au capacitatea de a respecta standardele în construcții.

Ce poți să faci dacă nu ești mulțumit de contract

Uniunea Notarilor spune că, în cazul în care există notari care legalizează acte în care există neconcordanțe, clienții trebuie să ceară lămuriri, astfel încât toate aspectele negociate să se regăsească în acte. De asemenea, se pot adresa în justiție.

Cei nemulțumiți de notari pot să sesizeze Camerele Notarilor Publici din care aceștia fac parte sau direct Uniunea Notarilor.

Întârziere la predarea imobilului

O altă problemă o constituie predarea la termenul stabilit a locuinței cumpărate.

Dezvoltatorii își asumă niște termene când locuințele trebuie să fie gata, numai că în unele situații, acestea nu sunt predate proprietarilor la datele convenite contractual.

De multe ori se întâmplă ca proprietarii să comande mobila astfel încât aceasta să fie gata sau să ajungă în jurul datei agreate pentru predarea apartamentului.

Când nu primesc locuința la timp, proprietarii sunt nevoiți să improvizeze rapid o soluție pentru depozitarea mobile comandate.

Citeşte şi:

Povești din București | Orașul de odinioară în inima orașului de azi. O incursiune în atmosfera Bucureștiului de altădată

Ce sistem de diagnostic a inventat o femeie după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci