Cuprins:
- Ghețarul Flask are 25 de mile marine lungime (46 de kilometri). Cartografiat de o expediție din 1957, el a fost numit după personajul din romanul Moby-Dick al lui Herman Melville (1951).
Cortul decorat cu… lână și o ciocolată caldă
Dr. Kate Winter, de la Universitatea Northumbria, și colegii ei desfășoară instrumente pe ghețarul Flask pentru a studia modul în care topirea afectează cât de repede curg ghețarii în ocean.
Winter a început dimineața de Crăciun în cortul piramidal portocaliu, cu sacii de dormit așezați deasupra unor covoare din piele de oaie puse pe scânduri de lemn.
Cercetătorii și-a „împodobit” cortul cu „decorațiuni” de lână croșetate manual. La micul dejun, „echipa de Crăciun” s-a răsfățat cu ciocolată caldă.
Pe schiuri, legați ca renii Moșului
Winter a spus că echipa a plănuit să schieze azi 4 mile (circa 6,4 kilometri) până la locul de cercetare, „unde von efectua diverse lucrări, cum ar fi montarea de panouri solare”.
În timp ce schiază, oamenii de știință vor fi legați împreună, ca renii lui Moș Crăciun. „Dacă unul dintre noi cade într-o crevasă, ne bazăm pe ceilalți să ne salveze”, a spus Winter.
Înghețată cu… zăpadă
Winter, care a mai petrecut Crăciunul în Antarctica, spune: „O să îi învăț pe ceilalți cum să facă înghețată antarctică”. Procesul implică pudră Angel Delight, lapte condensat și „zăpadă din peisaj”.
Nu prea știm ce mâncăm la cina de Crăciun. Putem doar să scoatem proviziile și să le punem într-o cratiță cu apă clocotită.
Fără o conexiune puternică la internet, apelurile video sunt dificile și este greu să trimiți fotografii, dar echipa va spera să schimbe mesaje sau să telefoneze familiilor.
„Am vorbit cu Moșul înainte să plec”
„Am doi micuți acasă, așa că voi afla dacă a trecut pe la ei Moș Crăciun. Am vorbit cu Moșul înainte să plec”, asigură cercetătoarea.
Dr. Rohi Muthyala, un alt membru al echipei, de la Universitatea Columbia, susține: „Antarctica este cu siguranță mai specială decât orice loc în care poți fi. Totul pare suprarealist, când ninge este pur și simplu magic”.
Dr Ben Davison, de la Universitatea din Sheffield, a subliniat: „Fac o muncă importantă cu o echipă fantastică. E o experiență cu adevărat de care sperăm să ne amintim mult timp”.
Cu prietenii pinguini
Dr. Rowan Whittle, paleobiolog la British Antarctic Survey, va petrece, și ea, Crăciunul în Antarctica, în baza de pe Insula Regelui George, la 120 de kilometri de coastă.
Whittle face parte dintr-o echipă de vânători de fosile care exploatează trecutul îndepărtat pentru a culege perspective asupra viitorului
Whittle petrece ziua de Crăciun amenajând tabăra pe insulă, o locație care, deși lipsită de zăpadă, va fi plină de „prietenii mei pinguini”.