Traim zilnic sub anxietatea intoxicarii lente si sigure – in marile orase respiram aer poluat, ne hranim cu produse imbogatite cu coloranti si conservanti, inhalam fum de tigara activ sau pasiv, ne hranim cu carnea animalelor “ajutate” sa creasca cu hormoni, mancam salate si fructe protejate de pesticide etc.
Ce am putea face pentru a ne ajuta organismul sa nu clacheze in fata poluarii si intoxicarii? In primul rand, unii renunta la carnea rosie, limitandu-se la a consuma peste si lactate. Multi marturisesc ca se simt mai bine dupa abandonarea acestui tip de proteine de origine animala, mai ales ca stiinta a aratat ca un consum de carne in exces determina imbatranirea prematura, dar si o serie de boli cum ar fi alergiile, fibromialgia, oboseala cronica, disfunctii ale somnului sau legate de menopauza.
De asemenea, oamenii de stiinta au remarcat ca un consum excesiv, à la longue, de carne determina instalarea cancerului de pancreas, insa nu au reusit sa demonstreze existenta unui substrat stiintific intre boala si consumul de grasime.
Nici extrema cealalta nu e incurajata total de oamenii de stiinta. Chirurgii se tem cand trebuie sa opereze o persoana vegetariana, la care inchiderea plagilor si cicatrizarea se produc mai greu. Mai ales ca raman in discutie nevoile organismului pentru o serie de proteine si lipide esentiale pentru viata, pentru substratul imunitar ce pot fi sintetizate de catre organsim din carbohidrati. Sunt insa anumiti acizi grasi esentiali ce nu pot fi obtinuti decat din produse alimentare – acizii omega 3 si omega 6, care se gasesc in cerealele integrale, seminte de floarea soarelui sau ulei de in, ulei de peste (cod). Ei sunt precursorii prostaglandinelor, hormonii ce asigura “comunicarea” intercelulara si reactia anti-inflamatoare a tesuturilor. Lipsa lor se vede la nivelul parului, unghiilor, pielii, dar se simte la nivelul intregului organism.
Specialistii ne recomanda sa nu uitam de lucrurile simple atunci cand vrem sa ne pastram cat mai mult starea de sanatate. Sa ne hidratam suficient, sa ne odihnim, sa mancam alimente sanatoase in trei mese zilnic, cat mai putin prelucrate termic.
Trebuie evitata constipatia
Este foarte importanta mentinerea unei flore intestinale echilibrate, mediul perfect pentru sintetizarea de vitamine sau convertirea nutrientilor din alimente, si de aceea trebuie sa evitam constipatia. Medicii recomanda mai multa atentie in administrarea sau automedicatia cu antibiotic. Totodata, ne sfatuiesc sa consumam iaurturi imbogatite cu culturi supravegheate.