Ce este sughitul

Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm. Așa se explică și de ce apare, uneori, în timpul situațiilor emoționale sau când apar schimbări de temperatură. De asemenea, sughițul poate apărea după ce înghiți prea mult aer, mănânci prea repede sau prea mult, bei alcool sau în momentele în care ești agitat sau neliniștit.

Cum se produce sughițul?

Atunci cand diafragmul, mușchiul situat între plămâni și stomac, se irită, începe să se contracte și cauzează spasme musculare. Fiecare contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, care produce sughițul, acel zgomot caracteristic.

Când persistă, sughițul devine jenant, mai ales dacă te afli în public. Din fericire există o mulțime de trucuri care te pot ajuta să scapi de sughiț.

De ce apare sughițul la bebeluși

Copiii mici sughiță la intervale regulate de timp și specialiștii nu cunosc încă motivele exacte care-i determină pe aceștia să facă acest lucru. Ei sunt de părere că sughițul s-ar datora organelor interne nedezvoltate suficient și că pe măsură ce individul crește și se dezvoltă, reprizele de sughițat se reduc în intensitate. Cert este însă faptul că mămicile intră imediat în panică atunci când bebe sughiță și nu se calmează decât când acesta încetează.

Cum scapi de sughiț – 15 metode să nu mai sughiți

 1. Cu o pungă de hârtie. Aplică ermetic o pungă de hârtie în jurul gurii și al nasului. Respiră rapid de 15 ori și apoi dă punga la o parte și și inspiră o dată profund, numărând până la 10, apoi expiră aerul ținut în plămâni și vei scăpa de sughiț. Dacă nu a avut efect, repetă operația de 2-3 ori.
 2. Cu un pahar cu apă și gheață. Umple un pahar cu cuburi de gheață și apă. Bea cu înghițituri mici.
 3. Pune-ți degetele în urechi. Cu ambele degete acoperă-ți urechile timp de 20 de secunde.
 4. Cu o linguriță de zahăr. Ia o linguriță de zahăr. Este un truc de la bunica care are mai multe variante. Una dintre ele constă în lăsarea zahărului să se topească încet în gură, după ce înainte l-ai amestecat cu câteva picături de oțet de vin.
 5. Masează prin presopunctură. Presopunctura dă și ea rezultate bune. Masează punctul situat între cele două tendoane ale antebrațului situat la 3 degetete față de încheietura mânii. Masează timp de câteva minute.
 6. Prin concentrare. Stai într-o cameră întunecată și încearcă să te concentrezi. De exemplu, încearcă să îți amintești ce ai mâncat în aceeași zi a săptămânii trecute, sau să redai conversația avută cu prietenii tăi. Acest truc care implică concentrarea te poate ajuta să nu mai sughiți.
 7. Trage de limbă. Poate părea comic sau stupid, dar multe persoane afirmă că dă rezultate. Trebuie doar să încerci să scoți limba cu ajutorul degetelor.
 8. Cu mentă și lemn dulce. Prepară o infuzie cu câteva frunze de mentă și lemn dulce. Adaugă o linguriță de miere și bea cu înghițituri mici. Sughițul va dispărea încet.
 9. Inspiră aromă de alcool alb pur. Îmbibă o batistă în alcool pur și trage aerul în pipept.
 10. Înghite o linguriță de oțet, de suc de lămâie sau mănâncă un castravete murat (sau orice acritură).
 11. Presează zona dintre nas și buza superioară timp de 30 de secunde.
 12. Întinde-te pe o suprafață plană, (un pat sau o canapea) cu fața în sus timp de 2-5 minute.
 13. Mănâncă ceva picant. Ketchupul picant este un remediu eficient. Căldura și arsurile create de sosul picant creează un eveniment  care va distrage atenția corpului de la sughiț.
 14. Pune pe cineva să te sperie. Sperietura poate stimula nervul vag și pune astfel capăt sughițului.
 15. Mănâncă înghețată. E o metodă bună metoda, mai ales pentru cei mici.

Cum poți preveni sughițul

– mănâncă încet, pentru a nu înghiți aer odată cu alimentele

Ad placeholder

– evită băuturile carbogazoase, mai ales dacă sunt foarte reci

– evită mâncarea prea grasă sau picantă

– sunt medicamente, precum diazepamul, care pot duce la apariția sughițului, deci ai grijă!

Dacă după oricare din aceste metode sughițul nu dispare în câteva minute, mergi la medic că poate fi vorba de ceva grav.

 

 

Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
PARTENERI - GSP.RO
Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
Horoscop 10 iulie 2020. Leii pot fi tentați să încalce anumite drepturi ale altora
HOROSCOP
Horoscop 10 iulie 2020. Leii pot fi tentați să încalce anumite drepturi ale altora
RECOMANDĂRI