De Petre Dobrescu,

Tatuajele sunt foarte la modă în zilele nostre. Conform unor estimări oficiale, peste 30 la sută din locuitorii Statelor Unite ale Americii au tatuaje, notează CNN.

Puține studii de specialitate s-au concentrat asupra impactului biologic, dincolo de riscurile de cancer de piele sau de infecții.

Tatuarea înseamnă „pictarea” unei suprafețe a pielii cu cerneală sub stratul superior al epidermei.

Corpul interpretează un tatuaj ca pe o rană și acționează, de regulă, în două moduri față de acestea.

Obținerea unui nou tatuaj declanșează sistemul imunitar care trimite globule albe din sânge, numite macrofage, pentru a „mânca” invadatorii și pentru a se jertfi pentru a declanșa protecția împotriva infecției.

De asemenea, corpul lansează ceea ce imunologii numesc „răspunsuri adaptative”.

Proteinele din sânge vor încerca să combată și să dezactiveze invadatorii specifici (în cazul acesta, „cerneala” folosită pentru tatuaje) pe care îi identifică drept niște probleme.

Există mai multe clase din aceste proteine – numite anticorpi sau imunoglobuline – și continuă să circule în circulația sanguină, în încercarea de a stopa momentul în care același „invadator” ar apărea din nou.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Aceste proteine sunt gata să lanseze rapid un răspuns data viitoare. Această capacitate adaptativă a sistemului imunitar permite măsurarea numărului de imunoglobuline din salivă înainte și după tatuare.

Rezultatele cercetării din Samoa, indetice cu cele din SUA

Cercetătorul american Christopher D. Lynn a studiat mai întâi un grup de femei din Alabama. Dar, pentru ca studiul său să fie cât mai complet, s-a deplasat, în 2018, în Samoa, acolo unde tatuajele reprezintă o tradiție.

Christopher D. Lynn și Michaela Howells s-au pus pe recoltat probe de salivă de la localnici și turiști înainte și după efectuarea tatuajelor.

„Am colectat saliva la începutul și sfârșitul fiecărei sesiuni de tatuaje și am ținut cont de durata tatuajului.

De asemenea, am măsurat greutatea, înălțimea și densitatea de grăsime a destinatarilor pentru a ține cont de sănătatea clienților.

Cum moare un om plimbat o noapte cu ambulanța, fără să aibă COVID-19. „Urletul te tăia, trecea prin tine”
Recomandări

Cum moare un om plimbat o noapte cu ambulanța, fără să aibă COVID-19. „Urletul te tăia, trecea prin tine”

 

Din probele de salivă, am extras imunoglobulina A, precum și cortizolul hormonal de stres și proteina C-reactivă a markerului inflamator.

Imunoglobulina A este considerată o apărare imunitară de prim rang și oferă protecții importante împotriva agenților patogeni frecventi, precum cele ale răcelii comune.

Prin compararea nivelurilor acestor markeri biologici, am stabilit că imunoglobulina A rămâne mai mare în fluxul sanguin, chiar și după tatuajul s-a vindecat!

Mai mult, persoanele care au stat mai mult timp sub acul tatuatorului au produs mai multă imunoglobulină A salivară, ceea ce sugerează o mai bună imunitate la primirea unui nou tatuaj în comparație cu cei care n-au trecut printr-o astfel de experiență”, a spus Lynn.

Acest impuls imunitar poate fi benefic în cazul altor leziuni ale pielii și pentru sănătate în general.

Fiecare tatuaj pregătește corpul pentru a răspunde la următorul. Mai mult, un tatuaj ajută corpul pentru a lupta împotriva germenilor.

„Descoperirile noastre din Samoa au susținut rezultatele primului meu studiu, din Alabama. Dar, desigur, corelația nu implică cauzalitate”, a mai spus Lynn.

SURSA FOTO: Facebook Off Da Rock Tattoos


Citeşte şi:

Atacatorul care a ucis patru persoane ieri la Paris se convertise la Islam de un an și jumătate

VIDEO | Falimentul agenției de turism Thomas Cook era să le strice nunta de vis. Șocul inițial s-a transformat într-o surpriză uriașă: le-a cântat Rod Stewart!

Transformarea incredibilă a unui tânăr care avea 157 de kilograme și era respins constant de toate fetele. Cea care i-a făcut cea mai dureroasă farsă i-a cerut acum o întâlnire

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați