Cuprins:
Aceasta a reprezentat și reprezintă o nouă oportunitate pentru consumatorii casnici de gaze în sensul că își pot alege furnizorul și să încheie cu acesta un contract de furnizare pentru unul sau mai multe locuri de consum.
Procedura de schimbare a furnizorului este în momentul de față mult mai simplă, ca urmare a implementării Ordinului nr. 234 emis în 2019 de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, chiar și acum există destui români care au încă multe nelămuriri în această privință.
Dacă te numeri printre consumatorii nemulțumiți din cauza calității serviciilor ori din pricina facturii prea mari și vrei să schimbi furnizorul, trebuie să știi câteva aspecte importante legate de acesată procedură.
Cum alegi cea mai bună ofertă de gaze de pe piața liberalizată
Odată cu deschiderea totală către concurenţă a pieţei de gaze naturale a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să uzeze de dreptul de eligibilitate.
Astfel, orice client final poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat (la preţul final reglementat şi în baza contractului-cadru de furnizare aprobate de ANRE), la furnizarea în regim concurenţial (la preţul de furnizare şi în condiţiile comerciale stabilite între furnizor şi clientul final de gaze naturale).
Înainte de a demara procedura este esențial să studiezi ofertele existente pe piața de gaze naturale după liberalizare pentru a o găsi pe cea mai potrivită pentru tine.
Nu ai altceva de făcut decât să accesezi site-ului oficial ANRE. Trebuie să fii atent pentru că este foarte posibil ca actuala ta ofertă să fie bună, însă asta nu înseamnă și că este cea mai bună de pe piață.
După ce ai studiat cu atenție oferta, alege trei posibili furnizori, apoi fă o simulare să vezi cum ar arăta noua ofertă, evident în funcție de nevoile tale, adică de dimensiunile proprietății. Doar așa vei putea alege oferta care ți se potrivește cel mai bine.
Cum schimbi furnizorul de gaze naturale în 2024
Toţi clienţii finali au dreptul să-şi schimbe furnizorul, bineînțeles cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.
Procesul de schimbare este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. Schimbarea furnizorului de gaze naturale nu implică modificări de ordin tehnic. Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi:
- În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale trebuie să iei legătura cu unul dintre furnizorii de gaze naturale din lista publicată pe site-ul ANRE şi să negociezi condiţiile comerciale şi preţul de furnizare. Sau poți să accepţi o ofertă-tip publicată de către furnizorul ales;
- După ce stabilești de comun acord cu furnizorul clauzele contractuale, inclusiv preţul de furnizare, va trebui să închei cu acesta contractul de furnizare a gazelor naturale. Acesta va trebuie să conțină termenul necesar denunţării unilaterale, în vederea rezilierii contractului încheiat cu furnizorul actual;
- Noul furnizor va notifica în scris actualului furnizor în legătură cu intenţia ta de a rezilia contractul de furnizare încheiat cu acesta, respectând termenul şi condiţiile de denunţare unilaterală prevăzute în respectivul contract.
Dacă ești un client casnic care denunţă unilateral un contract de furnizare în regim reglementat, trebuie să știi că, în conformitate cu clauzele contractuale, denunţarea va deveni efectivă sub condiţia achitării tuturor obligaţiilor de plată, cu excepția celor care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată.
În același timp, responsabilitatea stabilirii indexului contorului corespunzător datei schimbării furnizorului revine operatorului sistemului la care este racordat locul actual de consum. Acesta convine şi consemnează, împreună cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului tău din ziua în care noul furnizor va începe să-ți vândă gaze naturale.
În cel mult 42 de zile de la data schimbării furnizorului, vechiul furnizor este obligat să-ți transmită o factură cu decontul final de lichidare a tuturor obligaţiilor de plată, iar tu va trebui să achiţi contravaloarea acestei facturi până la termenul scadent.
Vezi şi cum schimbi furnizorul de energie electrică în 2024!
Ce acte ai nevoie pentru a schimba furnizorul de gaze naturale
Pentru a schimba furnizorul de gaze naturale vei avea nevoie de doar două documente pentru a putea finaliza procesul, și anume:
- Actul de identitate – o copie a buletinului sau cărții tale de identitate;
- Factura la gaz – o copie după cea mai recentă factură la gaz pentru a extrage informațiile necesare.
Notă: Guvernul României a aprobat ca, începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2025, prețurile finale la gaze și la energie electrică să fie plafonate, conform cu noul plafon aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și publicat în Monitorul Oficial, conform Ordonanței de Urgență nr. 59/2022. Așadar, pentru clienții casnici, prețul gazului natural este de 0,31 lei/kWh (TVA inclusă), în timp ce pentru clienții non-casnici, prețul este de 0,37 lei/kWh (TVA inclusă). Preţul kWh din contractul încheiat cu un furnizor va fi diferit de preţul plafonat de guvern al kWh.
Platforma online de schimbare a furnizorului
De la finalul anului 2022, ANRE a lansat posf.ro, platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale la nivel național. Aceasta va permite clientului final de energie electrică/gaze naturale să aleagă din comparator ofertele de contracte de furnizare pe care le consideră potrivite, să transmită furnizorului toate informaţiile şi documentele necesare contractării şi să schimbe furnizorul în cel mult 24 de ore de la încheierea noului contractului sau de la data dorită.
Deocamdată, până la încărcarea şi validarea tuturor datelor de către operatorii de rețea și furnizori, clienții finali au acces în POSF la următoarele funcții:
- Înregistrare/Autentificare utilizator;
- Completare date de identificare;
- Asociere locuri de consum și vizualizarea datelor aferente contractelor de furnizare încărcate în POSF;
- Vizualizare oferte tip în comparatorul de oferte.
Vezi şi cum citeşti corect factura de gaze naturale!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!