MENIU CAUTĂ
05 Dec. 2017 23:22 , de Rodica Dirzu

Cum scoți petele de vin roșu. Fie că sunt proaspete sau uscate

Distribuie

În perioada sărbătorilor de iarnă ai mai multe șanse să verși vin roșu pe fața de masă, pe haine sau covor. Nu te panica, chiar dacă petele nu au ieșit la spălat. Evident, o pată recentă va ieși mai ușor decât una veche, uscată. Dar noi avem soluții. Iată cum scoți petele de vin roșu.

  • Cu alcool de 70 de grade. Aceast metodă funcționează pe orice tip de țesătură- jeans, lână sau bumbac. Se umezește pata cu puțină apă, apoi se varsă cțâteva picături de alcool de 70 de grade. Se freacă țesătura și apoi se clătește. Se repetă de 2-3 ori, apoi se bagă rufa la mașină.
  • Cu sodă de rufe. Dacă vei clăti repede după ce acționeazi, merge pe orice tip de țesătură. Aplică pe pată o soluție de sodă și apă călduță, așteaptă 5 minute. Freacă ușor, clătește, apoi spală obiectul.
  • Cu înălbitor. Această metodă funcționează numai în cazul țesăturilor sau veșmintelor albe. Ai nevoie de mănuși de protecție. Toarnă puțină apă pe pată și apoi o picătură de înălbitor. Freacă încet pata și clătește repede.
  • Cu apă oxigenată. Ca și în cazul înălbitorului, apa oxigenată se utilizează doar pe țesături albe sau deschise la culoare. Se umezește pata și se varsă o picătură de apă oxigenată. Se freacă și se clătește repede. Se repetă operația dacă e necesar.
  • Cu un amestec de apă, săpun și suc de lămâie. Un truc care merge pentru orice tip de țesătură: jeans, lână, bumbac. Se curăță pata cu un amestec de apă și săpun și suc de lămâie. Se clătește și se spală rufa.
  • Cu oțet alb. Merge pentru țesăturile colorate. Îmbibă bine pata cu apă și oțet în părți egale. Tapotează cu o lavetă și repetă manevra până ce pata se diminuează. În acest moment varsă câteva picături de oțet direct pe pată. Freacă, clătește și apoi spală rufa la mașină.
  • Cu oțet și bicarbonat. Dacă acționeazi rapid o poți folosi pentru orice tip de țesătură mai robustă cum ar fi bumbacul și lâna. Într-o ceașcă varsă oțet pe o lingură de bicarbonat de sodiu. Cu mâinile protejate de mănuși de menaj aplică precipitatul care s-a format pe pata de vin cu ajutorul unei lingurițe din plastic. Freacă ușor, clătește apoi repede și spală rufa.

 

 

 

 

Comentarii