Fișele de înscriere conțin aproape 300 de opțiuni. Dar Ministerul Educației i-a sfătuit pe elevi să țină cont de anumite aspecte când completează fișa cu opțiunile.
Model de fișă pentru admiterea la liceu 2019
Cum se completează fișa de admitere la liceu 2019
Ministerul Educației explică pe site-ul dedicat admiterii la liceu cum trebuie completată corect fișa de admitere la liceu:
Câmpul Nr.înreg, care se găseşte în partea dreaptă – sus nu se completează. El reprezintă numărul de înregistrare pe care îl va primi fişa de înscriere în momentul depunerii ei.
Se completează următoarele câmpuri în fişa de înscriere:
- Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
- Data nașterii (câmp obligatoriu)
- Numele (câmp obligatoriu)
- Init. tatălui (câmp obligatoriu) – inițiala tatălui
- Prenumele (câmp obligatoriu)
- Cod județ – cod școală proveniență (câmp obligatoriu) – se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau în lista şcolilor din secţiunea Planul de şcolarizare 2019, când aceasta va fi publicată
- Denumire (câmp obligatoriu) – reprezintă numele şcolii de provenienţă.
- Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.
- Dacă candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.
- Dacă candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă. Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.
- Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică
- Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică
- Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă Această notă va participa la calculul mediei de admitere dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională
- Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă
- Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă
- Notă la proba de limba maternă – este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
- Notă la proba de limbă modernă – este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă. Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
- Opţiuni (câmp obligatoriu) – reprezintă lista opţiunilor alese de candidat. Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preiau din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau din listele care se vor găsi în secţiunea Planul de şcolarizare 2019.
- Diriginte (câmp obligatoriu) – semnătura dirigintelui candidatului.
- Candidat (câmp obligatoriu) – semnătura candidatului.
- Părinte (câmp obligatoriu) – semnătura părintelui candidatului.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
Calculul pentru media de admitere la liceu se face astfel:
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.
Sfaturi despre cum se completează fișa de admitere la liceu 2019
Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor
candidaţilor.
Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat.
Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc!”.
Elevii sunt îndemnați să se orienteze la mediile din anii precedenți la liceele unde vor să învețe, ca să-și estimeze șansele corect.
Completați cât mai multe opțiuni! Au fost cazuri în care unii elevi au bifat puține căsuțe, n-au reușit să intre la liceul dorit, dar, fiindcă nu aveau completate și altele, au rămas pe dinafară.
După ce listele sunt verificate și corectate, se trece la operațiunea de repartizare computerizată.
Repartizarea computerizată se face în ordinea descrescătoare a mediilor. După ce numărul de locuri de la fiecare clasă se ocupă, elevii sunt „retrogradați” spre următoarele opțiuni.
Calendar admitere liceu 2019 – Prima sesiune
Potrivit calendarului pentru admiterea la liceu 2019, operațiunea de alegere a opțiunilor și apoi de repartizare computerizată va continua până la 1 august.
• 3 iulie 2019 – validarea de către comisia de admitere a municipiului București a listei candidaților admiși la liceele/clasele la care s-au susținut probe de aptitudini și comunicarea rezultatelor în unitatea de învățământ;
• 3 – 7 iulie 2019: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;
• 4 – 8 iulie 2019: Verificarea de către candidați și părinți a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor și listarea fișelor corectate din calculator; • 8 iulie 2019 – Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la comisia de admitere a municipiului București.
• 12 iulie 2019: apar rezultatele repartizării computerizate la licee de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020;
• 15 – 18 iulie 2019: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
• 19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.
Calendar admitere liceu 2019 – A doua sesiune
• 23 iulie 2019: Afișarea situației locurilor rămase libere, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbămodernă/maternă;
• 24 – 25 iulie 2019: Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;
• 24 – 25 iulie 2019: Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;
• 26 – 29 iulie 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;
• 24 – 30 iulie 2019: Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare; (la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes)
• 31 iulie -1 august 2019: Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.
Ministerul Educației a centralizat rezultatele finale obținute de absolvenții clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2019, care a avut loc în perioada 18-29 iunie 2019.
În urma reevaluării contestațiilor depuse, numărul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 a crescut cu 0,10%, de la 106.838 la 106.999.
Asta înseamnă că 73,2% din candidații prezenți au obținut medii mai mari sau egale cu 5 la Evaluarea Națională, conform datelor făcute publice de Ministerul Educației.
Fotografie principală: MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO
Vezi și: Calendar admitere liceu 2019. Când are loc repartizarea computerizată
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!