l In cazul unui apartament sau case care are deja racord de energie electrica trebuie doar sa incheiati un nou contract de furnizare a energiei, pe numele dv. Pentru aceasta trebuie sa apelati la centrul de furnizare a energiei electrice (C.R.C.) de care apartine locuinta. Pentru casele de locuit, daca doriti un spor de putere sau sa va separati consumul (in cazul alimentarii mai multor familii pe acelasi contor), va veti prezenta la sediul CRC pentru obtinerea unui aviz de racordare.
Documentele necesare in vederea obtinerii avizului de racordare pentru o locuinta cu racord electric existent sunt:
– act de proprietate sau contractul de inchiriere
– cerere tip (confirmarea datelor se va face de catre o firma autorizata)
l Daca doriti sa va construiti o casa trebuie sa obtineti avizul de amplasament. Pentru acesta aveti nevoie de urmatoarele acte:
– actul de proprietate asupra terenului
– plan de situatie cu indicarea constructiei noi si a utilitatilor existente
– schita la scara privind dimensiunile in plan vertical si orizontal ale noii locuinte (ambele executate de proiectant autorizat)
– avizul de amplasament este obligatoriu pen-tru obtinerea autorizatiei de constructie eliberat de organele teritoriale abilitate. In vederea alimentarii cu energie electrica a noii locuinte veti obtine avizul de racordare prezentand la sediul CRC urmatoarele documente:
– autorizatia de constructie
– cerere tip
– certificat de inmatriculare (pentru agenti economici)
– aceleasi documente (aviz de amplasament, aviz de racordare) sunt necesare si in cazul lo-cuintelor la care se executa modificari ce afecteaza racordul electric existent.
Bransamentul electric (legatura intre retea si contorul electric) se executa de catre o firma autorizata, dupa incasarea taxei de racordare. Executia instalatiei electrice interioare (legatura de la contor la tablou, tabloul electric si circuitele interioare de alimentare) se contracteaza direct cu o firma autorizata pentru asemenea lucrari. Executantul instalatiei electrice are obligatia: sa execute lucrarea conform normativelor in vigoare; sa intocmeasca documentatia tehnica si sa o depuna la furnizor. Punerea sub tensiune se va efectua numai dupa incheierea contractului de furnizare a energiei electrice.