Fructele din care se prepara cele mai gustoase nectaruri sunt visinele, afinele, caisele, piersicile, merele, perele, gutuile. Acestea pot fi preparate dintr-o singura specie de fructe sau combinate.
Fructele bine coapte se spala, se indeparteaza samburii, se oparesc 5-10 minute (500 ml apa la 1 kg de fructe), pana se inmoaie textura, apoi se maruntesc fin la robot, dupa care se amesteca cu siropul de zahar (la prepararea siropului de zahar se foloseste si apa ramasa de la oparire) 2 parti piure si 3 parti sirop de zahar. Pentru obtinerea unui litru de sirop se folosesc 150-200 g zahar si 800-850 ml apa. Amestecul se fierbe 3-5 minute, dupa care se dozeaza in sticle de 1/4, se capseaza, apoi se fierb la bain marie 15-20 minute (timpul de fierbere se considera din momentul in care apa din vasul bain marie incepe sa fiarba). (material primit de la ing. Mioara Negoita, Bucuresti)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_62714a30dae929857905ba12ca3300e7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_e3acf6d484500952157b2e1e6975bb2b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_14b32df50f5ff76b8db69ec98d5bc489.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_973ca594d30f39f45ff0d12f7df80f61.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_c7515232828c3bcef5e6fdc6f9950833.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2d3f6c414956ab6f0a4d632277a94306.jpg)
Comentează