Cuprins:
În cele ce urmează îți vom spune care sunt regulile pe care trebuie să le respecți în timpul operațiunii de tractare a unei mașini defecte.
Când se face remorcarea unei mașini
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când rămâi în pană trebuie să împingi mașina până într-un loc sigur pentru a nu încurca traficul. Se recomandă ca operațiunea de remorcare să se facă seara, târziu, când nu mai este traficul aglomerat din timpul zilei.
Pot fi remorcate doar acele mașini care prezintă probleme tehnice care împiedică deplasarea normală. În schimb, nu pot fi remorcate mașinile care nu sunt înmatriculate.
- Vezi și ce sunt semnele de începători și când se folosesc
Cu ce se tractează o mașină
Potrivit legislației în vigoare, pentru remorcare, trebuie folosită o bară specială lungă de cel mult 5 metri. De asemenea, este acceptată și o şufă flexibilă cu o lungime de 3-5 metri, dar numai în condițiile în care sistemul de frânare şi cel de direcţie sunt funcţionale.
Cu ce viteză se remorchează o mașină
La Codul Rutier nu se face nici o referire la o anumită limită de viteză cu caare se poate remorca o mașină, însă se recomandă să nu se depăşească 30 km/h. Știm cu toții că, dacă motorul nu este pornit, direcţia şi frânele nu funcţionează, iar efortul pentru acţionarea lor crește considerabil. Dar, la viteze mici, şoferul din maşina defectă va avea, astfel, mai mult timp să învârtă volanul și să frâneze.
Este legală remorcarea pe autostradă?
Legislaţia nu menționează vreo excepţie în cazul remorcării unei mașini pe autostradă. Dar, trebuie să se țină cont de faptul că deplasarea cu viteză redusă a mașinilor implicate în operațiunea de tractare poate determina apariţia unor pericole în ceea ce privește siguranţa circulaţiei celorlalte autovehicule.
Cum se folosesc luminile mașinilor în timpul remorcării
În mod obligatoriu, ambele mașini trebuie să folosească aceleaşi semnale luminoase în timpul operațiunii de remorcare. Dacă una dintre mașini prezintă defecțiuni la nivelul sistemului de iluminare şi de semnalizare este interzisă remorcarea pe timpul nopţii sau în condiţii meteo dificile cu vizibilitate scăzută. Dacă remorcarea se face pe timpul zilei pe spatele maşinii tractate se va aplica la loc vizibil inscripţia „Fără semnalizare”.
Nu folosi niciodată luminile de avarie!
Deși însăși denumirea denotă o avarie este recomandat să nu folosești luminile de avarie în timpul tractării. În cazul în care vei fi nevoit să depăşești o maşină parcată şoferii din spatele tău nu vor sesiza intenţia din cauza luminilor de avarie care sunt pornite şi, astfel, riști să provoci un accident de circulație.
Ce tip de maşini pot efectua remorcarea?
Întotdeauna, maşina tractată nu trebuie să aibă o greutate mai mare decât a celei care o remorchează. Excepție face situația în care autovehiculul care face tractarea este unul specializat de depanare.
Pe ce distanţă se poate remorca o mașină?
Ca și în cazul vitezei, legislaţia în vigoare nu prevede nici o limită nici în cazul distanţei pe care se poate remorca o mașină. De regulă, tractarea trebuie făcută pe distanţe scurte, până acasă sau până la cel mai apropiat service, după caz.
Ce amenzi riști dacă nu respecți aceste reguli?
În cazul nerespectării uneia sau mai multor reguli privind operațiunea de remorcare se pedepseşte cu 9-20 de puncte de amendă. Asta înseamnă că șoferul sau șoferii care nu respectă regulile de tractare pot primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro