Mergi direct la conținut »
Cum se transmite virusul West Nile. Înțepăturile de țânțari nu trebuie neglijate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum se transmite virusul West Nile. Înțepăturile de țânțari nu trebuie neglijate

Medicii spun că e bine să știm cum se transmite virusul West Nile, mai ales că acesta poate fi răspândit prin înțepăturile de țânțari. În România, au fost înregistrate deja cinci cazuri de infecție cu acest virus care poate avea simptome asemănătoare unei simple răceli. Dacă nu este tratat, virusul West Nile poate fi fatal.

Dr. Tudor Ciuhodaru susține că este indicat să știm cum se transmite, cum se manifestă și cum poate fi prevenită infecția cu virusul West Nile.

 1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)
 2. Pe continentul European virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate in Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)
 3. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
 4. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
 5. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
 6. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile
 7. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
 8. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
 9. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
 10. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
 11. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
 12. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni.
 13. Efectele neurologice pot fi permanente.

Cum se transmite virusul West Nile și care sunt simptomele

 1. Patru semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
 2. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
 3. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.
 4. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile chiar în absența unui tratament dar limfadenopatia până la 2 luni.
 5. Prevenția este cea mai bună alternativă:
 6. Evitați înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
 7. Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
 8. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)
 9. Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
 10. Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.)

În 2017, din 9 mai și până în 15 noiembrie, au fost înregistrate 66 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 14 decese – șase în București, două în Teleorman și câte unul în Buzău, Brăila, Olt, Ialomița, Dâmbovița și Giurgiu.


Citește și CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA | Imagini dezolante din satul Mati, una din cele mai lovite zone de incendiu. Aici se află taverna unde au fost găsiți carbonizați 26 de oameni


 

Close
Închide
  Close