Odata cu cresterea numarului de calculatoare in tara, ia amploare si fenomenul obsesiv al jocurilor pe calculator. Pentru tineri a devenit un drog care, in multe cazuri, creeaza dependenta. Ca orice dependenta, exista modalitati de tratare la psiholog.
Potrivit psihologului Anamaria Mihai, mania jocurilor pe calculator se trateaza prin consiliere psihoterapeutica, insa poate dura luni sau chiar ani. Tot ce conteaza este ca “gamerul” sa costientizeze problema si sa vrea cu adevarat rezolvarea ei. “Majoritatea celor care apeleaza la psiholog sunt studenti, adolescenti si copii intre 12 si 13 ani. Toti vin de mana cu parintii, insa pretextul este de fiecare data o alta fobie sociala (problema patologica sau nepatologica). Abia pe parcurs descoperim ca jocurile pe calculator sunt, de fapt, in spate”, povesteste psihologul.
Unul dintre “pacientii” sai este Adrian, un copil de 13 ani care petrece cel putin trei ore pe zi in fata calculatorului. “Lucrez o data pe saptamana cu el, dar si cu parintii, pentru ca impreuna trebuie sa respecte niste programe de iesit din casa. Schimbarea s-a vazut. Dupa o luna, timpul petrecut in fata calculatorului s-a redus, iar asta cu ajutorul parintilor, care il pedepsesc si-l recompenseaza in functie de situatie, daca isi neglijeaza scoala”, adauga Mihai. Sedinta dureaza intre 20 de minute si o ora si costa aproximativ 300.000 de lei. Elevii si studentii au gratuitate, cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pe de alta parte, pasionatii genului vad in jocurile pe calculator un stil de viata, o modalitate de relaxare, o provocare din care au ce invata. Care este granita pana la obsesia bolnavicioasa? Psihologul a dat jocurilor 6 bile negre si 3 bile albe.
Efecte nocive
– izolarea sociala, sedentarismul, care pot duce la tulburari psihice
– crearea unei lumi interioare, a personajelor imaginare
– tulburari de atentie din cauza suprasolicitarii sistemului nervos
– agresivitatea
– obosirea ochilor
– afectarea personalitatii in sine
Efecte benefice
– jocurile de strategie dezvolta gandirea logica
– dezvolta imaginatia
– stimuleaza spiritul de competitie
Ce spun pacientii
La numai 13 ani, Adi e un baiat pasionat de jocurile pe computer. El e constient insa de influenta pe care o au asupra lui acestea. Singur a notat pe o foaie de hartie efectele considerate nocive:
– ma fac sa visez urat
– imi ocupa timpul
– ma fac sa nu mai invat, sa nu imi mai fac temele
– emit radiatii care produc numeroase boli
– te invata cuvinte vulgare
– te fac sa iti neglijezi familia, indatoririle
– creeaza dependenta
– iti polueaza mintea, facandu-te captivul calculatorului
– unele jocuri te duc pe un drum gresit