Cuprins:
Însă, trebuie să acceptăm cu toții că realitatea erei digitale în care trăim face acest lucru o necesitate, astfel încât cei mici să-și poată dezvolta încă de la o vârtă fragedă aptitudinile tehnologice.
În cazul în care copilul tău a ajuns la vârsta la care își dorește să „exploreze” smartphone-ul și vrei să-i acorzi șansa de a se dezvolta în această direcție va trebui să o faci cu cap, iar aici ne referim la configurarea așa-numitului control parental .
Pentru a sta liniștiți că cel mic nu se va expune unui conținut neadecvat, în articolul de astăzi îți vom spune cum poți să setezi control parental pe dispozitivul folosit de copilul tău.
Ce este controlul parental?
Controlul parental este o caracteristică ce poate fi inclusă în serviciile de televiziune digitală, în computerele și în jocurile video, precum și pe dispozitivele mobile.
Principala funcție este reprezentată de limitarea sau restricționarea accesului copiilor la un conținut ce-i poate afecta comportamentul și stările emoționale, pe telefonul mobil sau pe tabletă.
De asemenea, poți seta control parental pentru a nu putea descărca orice aplicații din Google Play Store sau AppStore sau pe timpul pe care îl vor petrece cu ochii în smartphone.
Poți configura controlul parental pentru aplicații și jocuri, muzică, filme, seriale și cărți, însă modul în care acesta funcționează diferă pentru fiecare tip de conținut.
În același timp poți să stabilești limite de timp în ceea ce privește durata de folosire a telefonului, dar și să vezi în timp real locația actuală a copilului tău sau, mai bine spus, a telefonului acestuia.
Cum setezi control parental pe un telefon Android?
Dacă cel mic folosește un telefon cu Android, primul pas în configurarea controlului parental este acela să te asiguri că are un cont Google care este conectat la contul tău, iar pentru asta vei folosi aplicația Google Family Link din propriul telefon.
Dacă copilul nu are un cont va trebui să creezi unul, iar pe parcurs poți adăuga și alți copii atingând butonul „+” (plus) din colțul din dreapta-sus al ecranului principal.
Când creezi un cont Google pentru copil folosind Family Link poți seta limite privind durata de folosire a dispozitivului Android. De asemenea, poți bloca dispozitivul copilului atunci când este ora de culcare, după ce l-a folosit o anumită perioadă de timp sau când consideri că trebuie să ia o pauză.
Dacă vrei să-i dai voie să joace un joc care îl fascinează ai posibilitatea să configurezi un alt user pe care îl poți activa doar atunci când telefonul este folosit de cel mic. În acest fel, vei alege la ce aplicații să aibă acces.
Pentru asta, va trebui să accesezi meniul Settings, apoi secțiunea Users & Accounts – Users, iar în final alege opțiunea Add user. Apoi urmează instrucțiunile, iar când ți se solicită setarea unui cont Google, selectează „skip”. Astfel, cel mic nu va avea acces la Google Play Store.
Dacă vrei să setezi o limită zilnică pentru durata de utilizare a dispozitivului există două situații: telefonul tău sau telefonul copilului.
În primul caz, deschide aplicația Family Link, selectează userul (copilul), iar pe opțiunea „Limită zilnică”, atinge Configurați sau Editați limitele și urmează instrucțiunile de pe ecran.
Pe dispozitivului copilului, va trebui să parcurgi următorii pași:
- Deschideți Setări pe telefonul copilului.
- În versiunile Android 8.1 (O) și cele ulterioare, selectează opțiunea Bunăstare digitală și control parental.
- În alte versiuni de Android alege GoogleControl parental.
- Pentru a vedea setările actuale, atinge Limită zilnică.
- Dacă dorești să modifici setările pentru limita zilnică va trebui să te conectezi sau să folosești codul de acces pentru părinte ca să confirmi că ești părinte.
În cazul în care dorești să gestionezi website-urile la care poate ajunge copilul tău prin Google Chrome poți aplica anumite restricții.
Astfel, din aplicația Family Link, selectezi copilul și alegi Gestionați setările și Google Chrome. Poți alege dintre Permite toate website-urile (cu excepția celor pe care le blochezi), Încercați să blocați website-urile explicite (un filtru automat îl va ține pe copilul tău departe de astfel de site-uri) și Permiteți numai site-uri aprobate (aici va trebui să permiți accesul în mod clar la un anumit site înainte ca cel mic să aibă permisiunea de a-l vizita).
Cum setezi control parental pe un telefon iOS?
La fel ca la telefoanele care rulează Android vei putea seta diferite controale parentale și în aplicația iTunes sau în App Store. Pentru asta va trebui să-i creezi un ID Apple și să-l conectezi cu contul tău de Apple printr-un serviciu denumit Family Sharing.
Acest lucru îți oferă control asupra achizițiilor din App Store sau chiar a filtrelor de pe internet atunci când cauți ceva anume folosind asistentul Siri. Family Sharing vine și cu anumite beneficii, precum monitorizarea locațiilor copilului și opțiunea de partajare a abonamentelor pentru servicii precum Apple Music și stocare iCloud.
Pentru a crea un nou cont de copil pe iPhone trebuie să accesezi secțiunea Setări, apoi să atingi numele tău în partea de sus a ecranului. Apoi, alege pe rând Partajare în familie, Adăugați membru și Creați un cont pentru un copil, iar la final atinge opțiunea Continuați și urmați instrucțiunile de pe ecran.
Copilul va avea nevoie de propria adresă de e-mail pentru asta, așa că va trebui să-i configurezi una dacă nu ai făcut-o deja. Noul ID Apple pe care l-ai creat va putea fi folosit apoi pentru a vă identifica copilul pe noul iPhone.
Trebuie să știi că, dacă deții un iPhone, nu vei putea adăuga un utilizator nou pentru că această funcție nu există pe telefoanele cu iOS.
În schimb, ai posibilitatea să setezi anumite restricții de acces la aplicații pe telefonul copilului. Pentru asta va trebui să accesezi secțiunea Settings – Screen time – Content & Privacy Restrictions. Apoi vei selecta opțiunea de activare restricții și vei seta o parolă.
Este important ca, la orice date de logare, să ții minte acel codul pentru că vei avea nevoie de el dacă dorești să modifici configurația, iar tu ești singurul care știe acest cod. Odată setat codul poți alege aplicațiile pentru care restricționezi accesul celui mic.
Apoi vei putea seta restricții pe telefonul copilului tău, precum timpul de folosire a dispozitivului. Pentru asta pe primul ecran pe care îl vezi alege opțiunea Continuare, apoi selectează Acesta este iPhone-ul copilului meu și introdu parola atunci când ți se va cere.
În Screen Time poți controla limitările de timp pentru aplicații, accesul la anumite contacte și disponibilitatea conținutului explicit în ceea ce privește muzica, filmele și podcast-urile.
Pentru a bloca anumite website-uri în aplicația Safari alege Conținut și restricții de confidențialitate, apoi Restricții de conținut și conținut web, iar aici poți bloca website-urile cu conținut neadecvat pentru copilul tău așa cum sunt cele pentru adulți.
Citeşte şi top 5 cele mai ieftine telefoane smart în 2022!