Ne plangem de ameteli, de o piele nu tocmai neteda si fina. Si atunci apelam la tot felul de tratamente costisitoare, fara sa ne gandim ca raspunsul poate fi o carenta de vitamine.
Iata care sunt alimentele care contin elementele necesare corpului nostru si care sunt primele simptome ale unei carente de vitamine:
Vitamina A. Este necesara atat pentru o vedere buna, dar si pentru cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.
Se gaseste in: ficat, untura de peste, oua, morcov, cartofi dulci, dovleac, spanac, rosii, fasole verde, mango, papaya, curmale
Lipsa vitaminei A din organism are drept efect o vedere slabita in timpul noptii (in forme grave, chiar pierderea temporara a vederii in intuneric), lipsa poftei de mancare, o piele deshuamata sau in-grosata.
Vitamina B-1. Este vitala pentru functionarea normala a celulelor nervoase. Se gaseste in: drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, paine si cereale, unt de arahide.
Oboseala, lipsa poftei de mancare, senzatia de greata pot fi semne ale lipsei acestei vitamine din organism. Carentele grave pot da stari precum pierderi de memorie, paralizarea membrelor si chiar probleme cu inima.
Vitamina B-2. Produce transformarea carbohidratelor, proteinelor si grasimilor in energie. E importanta si in producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii. Surse: lactate, carne, peste, cereale de porumb.
Semne ale lipsei acestei vitamine: uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, sensibilitate la lumina.
Vitamina B-3. Rol asemanator vitaminei B-2. In plus, ajuta la sinteza grasimilor si la formarea celulelor rosii. Se gaseste in carne, peste, cereale, nuci, oua. Lipsa poftei de mancare, inflamarea pielii si letargie pot fi semne ale unei deficiente in vitamina B-3. O lipsa acuta a acestei vitamine este semnalata de pelagra, o boala ce ataca pielea.
Vitamina B-6. Are un rol important in prelucrarea aminoacizilor si in asezarea proteinelor. Se gaseste in carnea de pui, peste, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, nuci si alune. Semne ale lipsei acestei vitamine: depresie, senzatie de voma, inflamarea pielii, anemie.
Vitamina B-12. Necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor, a unor aminoacizi si grasimi. Se gaseste in carne, peste, lactate, oua. Anemia poate fi un semn al lipsei vitaminei B-12 din organism.
Vitamina C. Este necesara in formarea colagenului, o proteina care intareste oasele, muschii si vasele de sange. Se gaseste in portocale, papaya, mere, broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce si spanac. Primele semne ale lipsei vitamina C din organism sunt ametelile, sangerarile nazale, pielea uscata si oasele mai sensibile. Scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie severa, caderea dintilor.
Vitamina D. Este importanta in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor si ajuta la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular. Surse ale vitaminei D: lapte si margarina, oua si unt. O lipsa acuta din alimentatie poate duce chiar la schimbari la nivelul oaselor.
Vitamina E. Protejeaza vitamina A din organism, actioneaza ca un antioxidant, stabilizand membranele celulelor. Se gaseste in uleiurile vegetale cum ar fi cel de soia sau cel de porumb. Anemia la copii si stari nevoase la adulti pot fi primele semne ale lipsei acestei vitamine.
Vitamina K. Functia de baza e de a coagula sangele. Surse: lumina soarelui, margarina si laptele, oua si unt. Lipsa de vitamina K se intalneste rar.