Aragazul, incalzitorul de apa, centralele de apartament si sobele sunt toate aparate periculoase in casele romanilor. Mai ales in anotimpul rece, cand numarul accidentelor provocate de explozii creste semnificativ.
Pentru ca functioneaza cu gaz metan, acestea trebuie folosite in conditii maxime de siguranta. Iata ce ne recomanda specialistii de la Distrigaz, furnizorul de gaze naturale:
Daca sesizati scapari de gaz intr-o incapere sau o cladire, stingeti toate focurile si nu aprindeti chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc. Nu actionati intrerupatoarele, nu folositi lifturile si nu utilizati aparatele electrice. Deschideti imediat usile si ferestrele pentru aerisirea incaperilor. Telefonati imediat, din exteriorul cladirii, la Serviciul Deranjamente Gaze, 9281!
Nu modificati instalatiile de gaze fara aprobari legale si prin persoane sau societati neautorizate.
Nu aprindeti focul daca aparatul nu este etans sau nu are tiraj.
Nu lasati nesupravegheat focul la aragaz.
Nu obturati cosul de fum la aparatele de utilizare si a grilelor de ventilatie din incaperi.
Sub nici o forma nu dormiti in incaperi cu aparatele de utilizare nelegate la cos (resou, aragaz etc.) cu focul aprins sau in incaperi unde se simte miros de gaz.
Verificarea eventualelor scapari de gaze se face prin mirosire si cu spuma de sapun cu apa.
In incaperile cu aparate de consum cu flacara libera (centrale de apartament) se asigura o ventilatie permanenta.
Controlati accesul aerului de ardere in focarul aparatului de utilizare (prin deschiderea usitelor cenusarului la sobe, deschiderea fantelor pentru accesul aerului in focar, pornirea ventilatorului etc.).
Daca constatati lipsa tirajului, nu aprindeti focul decat dupa efectuarea lucrarilor de remediere.
Verificarea si curatarea cosurilor de fum se va face la maximum un an de zile.
La aprinderea flacarii se respecta principiul “gaz pe flacara”. Folositi numai un aprinzator special construit in acest scop. Aprinderea directa cu hartie sau brichete poate fi periculoasa.