Spre deosebire de ceea ce spun ideile preconcepute, gelozia nu este un defect chiar asa de rau. E mai curand un rau necesar, care se poate chiar transforma intr-un lucru bun. In loc sa suferiti de pe urma geloziei, e mai bine sa o folositi.
„Gelozia nu devine patologica decat atunci cand gelosul incepe sa fie rau intentionat, bagaret, incepe sa actioneze persecutoriu si isi imagineaza lucruri care nu sunt nici macar de domeniul posibilului, ci de cel al delirului. Trebuie sa privim nuantat atunci cand vine vorba despre gelozie. Adesea, o persoana geloasa simte cand apare o problema in cuplu, chiar daca nu s-a ajuns inca la inselaciune. In terapie, atunci cand cuplurile in criza incep sa vorbeasca deschis despre gelozie, se redescopera si comunicarea este redeschisa”, spune psihiatrul Robert Neuburger.
Ce fel de gelos esti tu? In vremea lui, Freud vorbea despre trei feluri de gelozie. Prima o numea normala sau „concurentiala”, nefiind decat consecinta „instinctului de proprietate” pe care oricine il poate avea vizavi de partener. Cea de-a doua, cea „proiectata”, intervine de exemplu atunci cand un barbat ii atribuie sotiei sale propriile pulsiuni catre infidelitate. Iar cea de-a treia, „deliranta”, e o forma de paranoia. Cautatul prin buzunare, scotocirea prin agenda, adulmecarea, cand se intoarce tarziu… Daca va simtiti apropiati de acest comportament, aveti grija, pentru ca gelozia poate deveni o boala.
Pentru sau contra aventurilor extraconjugale? Cum sa nu te transformi intr-un paranoic auzindu-l pe Boris Cyrulnik, neuropsihiatru si psihanalist, care spune: „Nu prea se cade sa o spunem, pentru ca morala societatii noastre nu prea apreciaza sinceritatea, dar s-a constatat ca aventurile extraconjugale sunt un reviriment pentru sexualitatea cuplurilor”. Iar celebrul psihiatru nu se sfieste sa precizeze ca mecanismul descris functioneaza si pentru barbati, si pentru femei. Daca stiinta a demonstrat-o…
Gelozia, o fatalitate? Pentru a evita sentimentul de gelozie, fiecare trebuie sa invete sa-si gaseasca sufletul-pereche, incapabil sa redeschida la infinit vechi rani, multe dobandite in copilarie, datorate unui sentiment de insecuritate sau unei imagini proaste despre sine. „Daca ma simteam nesigur intr-o relatie, imi dadeam seama ca nu are zile. In unele relatii simti chiar de la inceput asa ceva”, admit multe persoane.
Chiar intr-o relatie de deplina incredere, gelozia se poate naste din nimic… De exemplu, dintr-un fapt legat de trecut, indiferent de numarul anilor care au trecut de atunci. (Mediafax)