MENIU CAUTĂ

Cum votează românii din străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie

Distribuie

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a început, iar pentru cei care vor să ştie cum votează românii din străinătate, Libertatea prezintă un mic ghid.

Ministerul Afacerilor Externe a început în urmă cu mai multe luni o campanie de informare pentru a răspunde la întrebarea „Cum votează românii din străinătate?”. Astfel, potrivit MAE, românii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la una din secţiile de votare organizate în străinătate sau prin corespondenţă. În ambele situaţii, este necesar ca alegătorii să fie înscrişi în Registrul Electoral (data până la care se puteau înscrie a expirat în luna septembrie). Turiştii români nu pot vota în străinătate la alegerile parlamentare.

La înscrierea în Registrul Electoral, românilor care au domiciliul sau reşedinţa în afara României li s-a cerut să opteze dacă vor să voteze la una din secţiile din străinătate sau prin corespondenţă.

Cum votează românii din străinătate la secţia de votare

Românii din afara graniţei care aleg această opţiune îşi vor exercita dreptul numai la secţia de votare unde sunt arondaţi, cu excepţia cazului în care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa reședinţa în străinătate după împlinirea termenului legal de înscriere.
Fiecare alegător înscris în Registrul Electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este arondat unei singure secţii de votare. Arondarea alegătorilor la secţiile de votare organizate în străinătate se face pe baza datelor şi informaţiilor furnizate de către aceștia, de către persoanele împuternicite prin ordin al președintelui Autorităţii Electorale Permanente.
Ministerul Afacerilor Externe a publicat deja lista secţiilor de votare din străinătate.
Alegătorii care au fost înscrişi în Registrul Electoral cu opţiunea de a-şi exercita  votul la o secţie de votare înfiinţată la cerere vor putea vota numai la secţia la care vor fi arondaţi, nu şi la cele organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale. Pentru înfiinţarea unei secţii de votare speciale, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
 • în Registrul Electoral s-au înscris cel puţin 100 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau grupul de localităţi
 • există acordul autorităţilor din ţara respectivă

Cum votează românii din străinătate prin corespondenţă

Alegătorii care şi-au exprimat optiunea de a-şi exercita votul prin corespondenţă au primit deja prin Poşta Română, cu confirmare de primire, următoarele documente necesare votării:
 • Un plic exterior autoadresat;
 • Un plic interior;
 • Un autocolant cu menţiunea „votat”;
 • Certificatul de alegător;
 • Două buletine de vot prin corespondenţă (unul pentru Senat, unul pentru Camera Deputaţilor);

Instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv termenul în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată.

Alegătorii care nu au primit documentele necesare votării, le-au primit deteriorate sau le-au fost furate trebuie să sesizeze acest lucru la Autoritatea Electorală Permanentă până cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare votării prin corespondenţă nu îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secţii de votare.

Modalitatea de exercitare a dreptului de vot prin corespondenţă

vot prin corespondenta

Sursa: www.mae.ro

Cum votează românii din străinătate care nu s-au înscris în Registrul Electoral

În cazul în care nu au reuşit să se înscrie în Registrul Electoral, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la  secţiile  de  votare  organizate  la  sediile  misiunilor  diplomatice, oficiilor  consulare şi institutelor  culturale ale României în străinătate.

Acte necesare pentru votul în străinătate

Românii cu domiciliul în România care s-au înscris în Registrul Electoral cu adresa de reşedinţă în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin:

 • cartea de identitate;
 • cartea electronică de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • paşaportul diplomatic;
 • paşaportul diplomatic electronic;
 • paşaportul de serviciu;
 • paşaportul de serviciu electronic;
 • paşaportul simplu;
 • paşaportul simplu electronic;
 • paşaportul simplu temporar.

Românii cu domiciliul în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

 • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
 • paşaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
 • paşaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în Registrul Electoral s-au înscris 609.962 sunt cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara țării, inclusiv cei care au solicitat înscrierea în Registrul Electoral la o adresă din străinătate pentru vot la secție sau prin corespondență.

La alegerile prezidenţiale din anul 2014, au votat peste 160.000 de români din diaspora, în primul tur, şi peste 378.000, în al doilea tur. Cei mai mulţi români au votat în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie şi SUA.
Citește și:

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare și vot pe Libertatea.

Comentarii