In timpul unei cure de slabire – mai ales intensive, asa cum sunt multe cure inainte de sarbatori – se recomanda sa se consume foarte multa apa plata, fibre si proteine vegetale, alimente bogate in calciu, potasiu si magneziu.
De altfel, pentru metabolizarea grasimilor de care vrem sa scapam, organismul are nevoie de o cantitate crescuta de apa; de aceea, curele de slabire recomanda un consum regulat crescut de apa. Dar foarte importante sunt si alimentele bogate in apa, cum ar fi supele sau ciorbele de legume sau legumele si fructele (ce au pana la 80-90 la suta apa). Ouale si pestele mai contin multa apa – aproximativ 70 la suta.
Doctorul Clare Hassler, de la Universitatea din Illinois, afirma ca “persoanele care obisnuiesc sa consume alimente cu continut mare de apa se confrunta mai putin cu problemele legate de greutate, intrucat se satura mai repede si, prin urmare, consuma calorii mai putine”.
Fibrele reprezinta o alternativa sanatoasa la alimentele dense si hipercalorice. Acestea sunt de fapt produse vegetale indigerabile, de aici si calitatea lor de “fara calorii”. Se regasesc in legume, fructe, cereale, tarate etc. Specialistii nutritionisti recomanda 30-35 g zilnic, lipsa lor din alimentatie fiind legata de constipatie, afectiuni cronice grave si chiar de cancerul intestinal. In urma cu ceva timp, circula o teorie conform careia un aport crescut de calciu ar ajuta persoanele obeze sa slabeasca, in special femeile.
Este adevarat ca multe persoane prezinta deficit de calciu, dar multi nutritionisti au considerat la vremea respectiva ca este o simpla speculatie. Insa nu a durat mult si s-au format grupuri de cercetari care au constatat ca, intr-adevar, calciul, alaturi de aportul crescut de apa si fibre, ajuta supaponderalii angajati in cure de slabire sa scape mai repede de excesul de grasime.
Ce au dovedit studiile de fapt: calciul inhiba o anumita substanta ce face parte din grupul vitaminei D si care e responsabila pentru depunerea grasimilor si incetinirea metabolismului lipidelor. Aportul crescut de calciu ajuta, asadar, la blocarea efectelor acestei substante si, in plus, accelereaza metabolismul.
Se pare ca un continut foarte ridicat de calciu este stocat si in proteinele si izoflavonele din soia. Aceasta observatie vine sa sustina eficienta dietei bazate pe un aport controlat de proteine din soia, cu efecte benefice asupra starii de sanatate in general.