Cat de tare te poti lupta pentru o viata? Din rasputeri, mai ales cand e vorba de a unui copil care abia a vazut primele raze de lumina. Un copil ce nu poate spune inca “Mami, ma doare!”. Nu poate face nimic, doar sa astepte ca oamenii mari sa il ajute. Cei mari si Dumnezeu. De o poveste dramatica, dar cu un sfarsit fericit, a avut parte un prunc abia venit pe lume.
“Sa va traiasca!” Acestea sunt primele cuvinte pe care fiecare parinte le aude inainte de a-si lua bebelusul in brate. Cata bucurie, cata durere, cate lacrimi, cata speranta! Apoi cate ore nedormite, cu cata strangere de inima il privesti sa vezi daca mai respira sau nu. Cand insa afli un verdict nemilos – „copilul tau nu va trai mai mult de 20 de ore” – totul se prabuseste in jur. Toate aceste emotii le-au trait parintii unui baietel saptamana trecuta, cand micutul a venit pe lume. La scurt timp, au aflat ca bebelusul lor nu e “ca toti copiii”. Cu sufletele sfasiate, Elena si Lucian, niste tineri de la tara, au inceput o cursa contra cronometru. In timp ce nisipul din clepsidra timpului se scurgea nemilos, ingerasul lor, Remus Florin – asa cum s-au gandit ei ca o sa ii puna numele – se zbatea pentru fiecare suflu. La doar cateva ore dupa nastere, micutul a fost diagnosticat cu maladie cardiaca congenitala complexa (defect de sept atrial, defect de sept ventricular larg) si Atrezie de artera pulmonara.
Singurul loc unde bebelusul putea fi tratat era la Targu Mures. Transferarea lui de la Spitalul Filantropia din Bucuresti la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures se putea face doar cu un elicopter sau cu o ambulanta dotata cu incubator. Astfel de ambulante le poti numara pe degetele de la o mana.
Dr. Suciu i-a “facut” micutului o inima noua
Timpul se scurgea si itele pareau a fi tot mai incurcate. Strigatele de disperare ale parintilor au ajuns si la urechile redactorilor ziarului Libertatea. Refuzurile veneau din partea tuturor, motivele fiind insa credibile. SMURD nu putea zbura din cauza vremii, iar Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) nu avea personal calificat pentru astfel de situatii. S-a ajuns la ideea de transport cu o ambulanta privata, astfel parintii au apelat la Divizia medicala BGS. Nici aici lucrurile nu au fost roz. Ambulantele nu erau dotate cu incubator pentru nou-nascuti. Dupa zeci de insistente facute de noi la spitalele abilitate sa faca transportul, IOMC a acceptat sa il faca, dar cu conditia ca bebelusul sa fie preluat de la Brasov de un echipaj SMURD.
Medicul Diviziei medicale BGS, Eduard Sersea, nu a putut ramane indiferent la suferinta mamei si s-a oferit sa transporte la Targu Mures rudele copilului. Insotit de o ambulanta BGS, reporterul Libertatii a plecat pe urmele copilului. Drumul catre orasul din inima Ardealului parca a durat o vesnicie. De la Brasov, incubatorul a fost preluat de echipa si ambulanta SMURD Tg. Mures, care l-au dus pe baietel la clinica profesorului Deac. Ajunsi in miez de noapte la Institut, bebelusul a fost consultat de urgenta de medicul de garda Magdalena Cucereanu.
Horatiu Suciu, medic chirurg cardiovascular pediatru, cel care urma sa il opereze pe Remus, sustinea ca interventia pe care urma sa o faca cu siguranta se va termina cu succes. Si asa a fost. Dupa 96 de ore postoperatorii, micutul a inceput sa dea primele semne ca totul a decurs bine.