Mergi direct la conținut »
Băneasa „salvează” Otopeniul: Unele curse de pasageri de pe „Henri Coandă” vor fi dirijate spre aerogara închisă zborurilor comerciale acum 7 ani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Băneasa „salvează” Otopeniul: Unele curse de pasageri de pe „Henri Coandă” vor fi dirijate spre aerogara închisă zborurilor comerciale acum 7 ani

Băneasa „salvează” Otopeniul: Unele curse de pasageri de pe „Henri Coandă” vor fi dirijate spre aerogara închisă zborurilor comerciale acum 7 ani

La cinci ani de când ar fi trebuit să înceapă lucrările de extindere la cel mai aglomerat aeroport din România, autorităţile au ajuns abia în faza dezbaterilor pe marginea hotărârii de Guvern prin care se vor expropria terenurile.

De Cătălin Doscaș,

Pentru a preîntâmpina fluxul de trafic în creştere de la an la an, şi ca o masură de avarie, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (C.N.A.B.) a început renovarea vechii aerogări Băneasa, folosită în ultimii şapte ani ca terminal pentru avioane private.

57 de companii aeriene operează pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” aproximativ 130 de destinaţii. Efervescenţa aeronautică a însemnat în 2018 un trafic de 13,8 milioane de pasageri care se traduce într-o depăşire a capacităţii proiectate.

Cu alte cuvinte, cel mai aglomerat aeroport al ţării a devenit şi mai aglomerat.

În acest context, Guvernul a anunţat în august 2018 aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea Aeroportului Internaţional Otopeni cu un nou terminal, în capătul opus al pistelor.

Cinci luni a durat până când a fost dată şi ordonanţa de urgenţă pentru exproprierea terenurilor necesare.

Şi a mai durat încă o lună până când a fost organizată şi prima consultare publică cu privire la cumpărarea terenurilor de către stat.

O componentă majoră a proiectului, estimat la peste un miliard de euro, o reprezintă exproprierile de terenuri, care vor depăși doar ele, după calculele Libertatea, un sfert din această sumă.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

Ulterior exproprierilor, trebuie obţinute avizele, acordurile şi autorizaţiile necesare în vederea demarării lucrărilor. La toate acestea se adaugă şi desemnarea unui constructor în urma unei licitaţii, etapă care dă posibilitatea şi unei serii de contestaţii.

Vlaicu „îl salvează” pe Coandă

Aeroportul Internaţional „Aurel Vlaicu” din Băneasa a fost închis traficului comercial acum şapte ani. Acum, Compania de Aeroporturi a deschis un şantier acolo.

Aeroportul Băneasa are un alt regim în momentul de faţă. La aeroportul Băneasa discutăm în acest moment despre renovarea acestuia astel încât la sfârşitul acestui an sau cel mai tarziu începutul anului viitor să putem procesa şi acolo curse comerciale de pasageri. Aerportul Băneasa va fi utilizat şi pe durata turneului de fotbal din 2020″, a declarat, Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Nationale de Aeroporturi Bucureşti.

În decembrie 2010, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat că Aeroportul Băneasa, urmează să deservească doar curse business şi VIP, urmând ca traficul low-cost să fie mutat pe Aeroportul Henri Coandă.

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO
Recomandări

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO

În următorii doi ani, cursele au fost direcţionate către Otopeni pe fondul nenumăratelor plângeri cu privire la zgomot făcute de locuitorii cartierelor rezidenţiale ridicate în vecinătatea aerogării.


CITEŞTE ŞI

Țiriac a luat o țeapă de 25 de milioane de euro! Caracatiţa terenurilor de la Aeroportul Otopeni – VIDEO 

Caracatiţa terenurilor de la Aeroportul Otopeni: Gigi Becali a cumpărat cu un euro metrul pătrat și-l poate vinde cu 25, dar spune că va accepta orice preț al statului! Eu trăiesc în creștinism, nu în capitalism’ 

EXCLUSIV | Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” se sufocă! Extinderea, deja întârziată cu cinci ani, este blocată de litigii imobiliare

Close
Închide
  Close