Eliminarea vizelor a adunat sute de romani la casele de bilete de pe Otopeni.
Romanii dau navala in Europa. Ieri, Aeroportul Otopeni a fost arhiplin, iar agentiile de bilete au fost nevoite sa faca si liste de asteptare, lucru nemaiintalnit, mai ales in primele zile din an. In ianuarie anul trecut, activitatea se dezmortea abia dupa data de 5.
In sfarsit, liberi! Sute de oameni au plecat ieri de pe Aeroportul Otopeni spre Milano, Paris sau Frankfurt. La prieteni, rude, ca turisti sau cu afaceri. Curate sau nu. Cu valize elegante sau genti ieftine de fas „made in Istanbul”. Cert este ca personalul aeroportului a lucrat ca intr-o zi plina. Ordinul ministrului de interne privind conditiile de plecare din tara era afisat pe geamurile tuturor agentiilor, ca nu cumva cineva sa creada ca poate zburda prin Europa neconditionat. Vanzatorii de la agentiile de bilete intrebau fiecare pasager daca are banii necesari pentru sedere, astfel ca nimeni sa nu fie intors de la controlul de frontiera.
Cea mai cautata destinatie a fost Italia, cursele companiei Alitalia fiind pline. Mircea Stoica, director operational, ne-a spus ca s-au intocmit si liste de asteptare. „Pentru a prelua numarul mare de pasageri s-au inlocuit avioanele McDonnell-Douglas de 130 de locuri cu Airbus, care au 170 de locuri. Am avut azi trei curse, doua spre Roma, dintre care una cu Tarom, si una spre Milano, toate pline. In alti ani, vanzarea biletelor mergea slab cam pana pe 7 ianuarie. Procentual, e o crestere de vreo 40% la vanzarea biletelor”, ne-a spus reprezentantul agentiei.
Si la Air France, cursa de Paris a plecat cu toate scaunele ocupate, seful de vanzari al agentiei spunandu-ne ca s-a inregistrat o crestere a solicitarilor de bilete cu 15%.
Tarom a vandut biletele pe toate destinatiile. „A fost nebunie, mai ales de dimineata, si in special pe cursele spre Italia”, ne-a spus Daniel Nicolaescu, reprezentant vanzari.
Cristel S. si-a luat bilet spre Milano, dus-intors, cu valabilitate 5 zile. Asa au facut si altii, pentru ca suma minima pe care trebuie s-o prezinte la iesirea din tara este de 500 euro (100 euro pe zi). Biletul „intors” nu va mai fi folosit. A platit 345 dolari si s-a dus cu speranta ca va face bani acolo, caci ne-a marturisit ca inapoi nu mai are de gand sa se intoarca. Baiatul, originar din Teleorman, a mai muncit in Milano acum doi ani, la un bar deschis de un roman, dar dupa aceea nu a mai obtinut viza. „Se faceau o gramada de aranjamente cu vizele astea. Bine c-am scapat. Acum, sa vedem cum o fi la granita lor, caci ei au inregistrate toate datele, si daca furi un ou nu mai ai voie sa le mai calci tara. Eu ma duc sa muncesc, nu sa fur. Vad eu unde oi gasi ceva!”, ne-a spus Cristel.
Oamenii responsabili cu paza aeroportului sunt de parere ca jumatate din cursele de ieri au plecat cu romani care ne vor face de ras in strainatate. „Sa-i fi vazut dimineata, la cursa de 8.45 spre Italia, erau numai tigani cu puradeii dupa ei. Pun pariu ca trei sferturi dintre ei vor fi intorsi la granita de italieni, pentru ca au facut numai nenorociri pe acolo. Se vad dupa figura ca sunt pusi pe rele, oricine isi da seama. Pai credeti dumneavoastra ca degeaba dadeau italienii asa greu vizele? Anul trecut le-au suspendat vreo 3 luni, ca romanii nostri faceau numai nenorociri pe acolo. Acum se ingramadesc sa plece sa nu le-o ia alte bande de hoti inainte, isi impart teritoriile, mai stiu eu ce-or face! Poate ne baga astia din nou vizele”, ne-a spus, enervat, unul din oamenii de ordine.
La sfarsitul anului trecut, directorul Tarom estima o crestere a traficului de 10%, ca urmare a ridicarii restrictiei de viza. Daca zilele urmatoare vor fi tot la fel de pline, compania va trebui sa-si suplimenteze numarul de avioane.
Primii romani fara vize in Schengen au fost totusi 28 de tineri olimpici.
Un grup de 28 de tineri olimpici au vizitat orasul Berlin in prima zi a anului 2002, fiind primii cetateni romani care au intrat in spatiul Schengen fara vize, in cadrul unui turneu simbolic desfasurat sub titlul „EURomania Parteneriat fara frontiere”, organizat de Ministerul Turismului la initiativa Guvernului Romaniei.
Din delegatie au facut parte tineri premiati in 2001 la olimpiadele internationale de matematica, fizica, informatica, biologie, precum si membrii lotului national de caiac-canoe, medaliati cu aur la Campionatul Mondial din Brazilia.
Grupul de olimpici a sarbatorit Revelionul in avion de doua ori, dupa ora Romaniei si dupa ora locala, aeronava aterizand la Berlin la cinci minute dupa ora 0.00. Dupa sosirea la Berlin, grupul de romani a continuat sarbatorirea intrarii in noul an langa Monumentul Victoriei si Poarta Brandenburg.
„Acesti tineri nu sunt cetateni oarecare ai Romaniei, sunt cei mai buni din tara si reprezina prezentul, dar mai ales viitorul. Ei sunt motivatia pentru care Guvernul a lansat programul EU-Romania, prin care 100 de tineri olimpici romani vor vizita, in lunile ianuarie si februarie, sase capitale europene. Asa am inteles noi sa intram in Europa – cu ce avem mai bun in Romania, pentru ca medaliile lor valoreaza mai mult decat o transa de la FMI”, a declarat Agathon, citat de Mediafax.
Programul EURomania va continua, in lunile ianuarie si februarie, la Atena, Roma, Madrid, Paris, Bruxelles si Viena.
30 de consuli stau la frontierele europene ca sa-i ajute pe romani.
Peste 30 de consuli romani au urmarit, incepand din noaptea de 1 ianuarie, intrarea cetatenilor romani in statele membre UE si Schengen, ca urmare a masurii de ridicare a obligativitatii vizelor.
Consulii romani s-au aflat la aeroporturile si punctele de trecere a frontierei din Grecia, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Slovenia, Spania si Franta, iar principala lor misiune va fi urmarirea intrarii cetatenilor romani in aceste state. Principala lor misiune a fost acordarea de asistenta cetatenilor romani in masura in care functionarii de la punctele de trecere a frontierei nu erau la curent cu decizia de ridicare a obligativitatii vizelor.
In Grecia consulii au fost prezenti la punctele de trecere a frontierei de la Seres precum si la aeroporturile de la Atena si Salonic. In Ungaria s-au aflat la trei puncte de trecere a frontierei de la granita cu Austria si de la cea cu Romania, precum si la terminalul international al Aeroportului Ferihegy din Budapesta. In Italia au fost prezenti la un punct de trecere a frontierei de la granita cu Slovenia si la Aeroporturile Fiumicino din Roma si Malpensa din Milano.
In Germania consulii s-au aflat la doua puncte de trecere a frontierei si la aeroporturile din Frankfurt, Munchen si Berlin.
In Austria au fost prezenti la un punct de trecere a frontierei si la aeroportul din Viena, iar in Spania au fost prezenti la aeroporturile din Barcelona si Madrid. De asemenea, consuli romani s-au aflat si la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris si la aeroportul din Bruxelles.
La vamile rutiere a fost insa liniste.
In primele zile ale anului, traficul in vamile rutiere de la granita de vest a fost cu mult sub asteptari.
Lt. col. Mateuca, sef de tura la Politia de Frontiera din Vama Nadlac, a declarat pentru Rompres ca, pana la orele amiezii de marti, 1 ianuarie 2002, au trecut in Ungaria sub 100 de persoane de cetatenie romana. Toti cei care aveau ca destinatie spatiul Schengen aveau drept de lucru in tarile respective, graba fiind explicata de faptul ca in data de 2 ianuarie erau obligati sa se prezinte la serviciu. Au fost intoarse din drum patru autoturisme care nu corespundeau normelor din punct de vedere tehnic.
Si in Vama Timisoara numarul cetatenilor romani care au plecat in prima zi a anului 2002 spre Occident a fost cu 60% mai mic decat de obicei. Daca pana acum, pe la acest punct de control treceau sute de persoane, in primele ore ale noului an s-au prezentat doar 26 de turisti romani, dintre care doar doi nu au indeplinit toate conditiile de trecere a granitei spre spatiul Schengen. A doua zi, numarul persoanelor cu destinatia spatiul Schengen s-a dublat, ajungand la 120.
MAE atrage atentia persoanelor expulzate.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care au avut refuz de viza in cursul anului 2001 de la unul din statele Schengen sa consulte inainte de plecare ambasada statului respectiv la Bucuresti, pentru a nu fi returnati de la punctele de frontiera ale tarilor respective, se arata intr-un comunicat al MAE. Aceeasi recomandare este valabila si pentru cetatenii care au pe pasaport o stampila de nepermitere a intrarii pe teritoriul unuia din statele Schengen. De asemenea, MAE recomanda cetatenilor care si-au schimbat documentele de calatorie sau au avut aplicat pe vechiul pasaport refuzul de viza sa consulte misiunea diplomatica a statului respectiv pentru a se asigura ca nu figureaza pe lista negativa a Sistemului de Informatii Schengen.
MAE reaminteste tuturor celor interesati ca o persoana care a fost expulzata din unele state din spatiul Schengen a devenit astfel indezirabila pentru spatiul Schengen si nu i se va permite intrarea intr-una din aceste tari. Perioada de interdictie difera de la tara la tara, de la 5 la 10 ani.