[libgallery id=”1639192″]

UPDATE 15.45/27 octombrie: Primarul din Ussita, Marco Rinaldi,  a declarat că în urma seismului a rămas un dezastru, 80% din case nu mai pot fi locuite. „Chiar și locul temporar s-a prăbușit. Am mutat birouruile într-un cort”, a spus acesta.

Guvernul italian a anunțat că va aloca 40 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe oamenii afectați de cutremur.

UPDATE 12.30/27 octombrie: Papa Francisc a transmit un mesaj pe Twitter pentru cei afectați de cutremur. „Suntem aproape prin rugăciune de toți cei afectați de noul cutremur din centrul Italiei”, a scris acesta.

UPDATE 12.20/27 octombrie: Un nou seism puternic cu magnitudinea de 4,4 a zguduit din nou regiunea Marche, în urmă cu câteva minute. Acesta a fost resimțit și în Ancona. Epicentrul a fost localizat în orășelul  Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata.

UPDATE 11.05/27 octombrie: Poliția italiană a anunțat pe Twitter că circulația pe drumul Salaria în zona Pescara del Tronto a fost redeschisă. De asemenea, se poate circula și pe drumul principal 361 Septempedana. În continuare, traficul este închis pe autostrada 209 Valnerina și pe drumurile 134 și 135, din cauza faptului că încă mai sunt obstacole pe șosele.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

UPDATE 10.55/27 octombrie: Până acum au fost înregistrate peste 200 de replici de la seismele ce au zguduit centrul Italiei. Dintre acestea peste 30 au avut magnitudinea peste 3,0, potrivit seismologului Alessandro Amato de la  Institutul național de Geofizică și Vulcanologie. Replici mai mari de 4,0 grade pe scara Richter au fost trei, și toate au avut loc la zona Macerata. În zona Amatrice, grav afectată de cutremurul din 24 de august s-au prăbușit și ultimele clădiri care rămăseseră în picioare, printre care și primăria.

UPDATE 10.30/27 octombrie: Şeful Departamentului pentru Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că “zeci” de oameni au fost răniţi, dar numai patru sunt în stare gravă, relatează Reuters. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol.

O singură persoană a murit în urma cutremurelor. Este vorba de un bătrân care a făcut infarct de frică. “Situaţia nu este atât de catastrofală pe cât ne temeam”, a precizat Curcio.

UPDATE 08.30/27 octombrie: Localitățile cele mai afectate de seisme sunt Ussita, Camerino, Visso și Castelsantangelo sul Nera. Sute de oameni și-au părăsit locuințele de teamă să nu fie prinși sub dărâmături.

UPDATE 08.05/27 octombrie: Cele trei seisme, ce au fost înregistrate în doar patru ore, au fost urmate de peste 60 de replici.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

UPDATE 07.48/27 octombrie:  Trei spitale din Tolentino, Matelica și Cingoli din regiunea Marche au fost evacuate, după șocurile seismice.

UPDATE 07.45/27 octombrie: Școlile din zonele afectate din Italia rămân închise astăzi, pentru a fi verificate de ingineri.

UPDATE 07.40/27 octombrie: Primarul din Visso, Giuliano Pazzaglini, a declarat că orașul vechi este grav afectat de seisme. „Nu am avut victime. Doar trei persoane au fost rănite ușor, însă clădirile sunt foarte grav afectate. Multe și-au pierdut părți din fațade, iar biserica din Borgo Sant’Antonio s-a prăbușit”, a spus acesta. De asemenea, închisoarea din localitatea Camerino din provincia Macerata, regiunea March, a fost evacuată. Deținuții au fost transferați în Rebibbia. În total, 40 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, însă nu pentru că ar fi suferit de răni grave, ci din cauza șocului.

UPDATE 07.10/27 octombrie: Centrul Italiei a fost zguduit miercuri noaptea de trei cutremure puternice, ultimul având loc la ora 23.42, cu o intensitate mai mică de 4,6 grade, acestea fiind urmate de mai multe replici. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar un bătrân de 73 de ani  din Tolentino, provincia Macerata, a murit după ce a făcut infarct, informează TG Com 24.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 23:44. „În acest moment este un singur rănit și se desfășoară două operațiuni de salvare”, a declarat șeful protecției Civile italiene, Fabrizio Curcio. „Au existat prăbușiri de clădiri în zonele roșii”, a adăugat Curcio.

UPDATE 23:30. „Inițial erau foarte multe localități fără lumină. Telefoanele și-au revenit abia după câteva zeci de minute. Nu ne așteptam să urmeze încă o mișcare seismică după primul (…). Sinistrații sunt nevoiți să se întoarcă din nou în corturi (…). Ziarele din republică se contrazic”, a declarat un jurnalist stabilit în Italia, Sergiu Balaban.

„În Macerata s-au prăbușit câteva case (…). Sunt pagube. Clădirile construite după alte cutremure se prăbușesc”, a adăugat Sergiu Balaban.

Fostul jurnalist a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj la scurt timp după producerea celui de-al doilea cutremur.

UPDATE 23.00. Cel de-al doilea cutremur a zguduit orașul Ussita, aflat la epicentru.

„Câteva case s-au prăbușit. Țara noastră este terminată, situația este apocaliptică”, a declarat primarul Julian Rinaldi, care se declară, însă, încrezător că nu există victime, deoarece oamenii se aflau deja în stradă după primul cutremur.

UPDATE 22:35. Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,1, a lovit centrul Italiei la ora locală 21.18 (19.18 GMT) şi a fost resimţit din nou până la Roma, a anunţat Institutul geologic american (USGS), citat de AFP.

Acest seism a fost mai puternic decât cel cu magnitudinea 5,5 care s-a produs cu două ore înainte în aceeaşi regiune şi s-a soldat cu doi răniţi, potrivit unui prim bilanţ.

UPDATE 22:32. O nouă replică puternică a fost simțită în regiunea italiană Marche. Totodată, mediul de fotbal dintre Pescara și Atalanta a fost înrerupt pentru câteva minute.

UPDATE 22:30. Două persoane au fost rănite în localitatea Visso, unde mai multe clădiri au fost afectate de cutremur.

UPDATE 22:10. Cutremurul a afectat structura bisericii Santa Maria delle Grazie din Norcia.

UPDATE 22:08. Potrivit unui seismolog italian, cutremurul de miercuri seara are legatură cu cel din 24 august, care ar fi activat o falie nouă, informeaza La Repubblica.

UPDATE 21.50: O parte din clădirea Ministerului italian de Externe de la Roma s-a prăbușit, în urma cutremurului puternic, ce a zguduit din nou centrul Italiei. Oamenii au fost evacuați.

 UPDATE 21.30: Primarul din Amatrice, cea mai afectată zonă la cutremurul din 24 august, a declarat, de asemenea, că oamenii sunt foarte speriați, și deși au căzut bucăți din clădirile deja afectate, nu există  informații despre persoane rănite.

UPDATE 21.28: Protecția Civilă a anunțat că nu sunt victime, în timp ce pompierii susțin că două sau trei persoane au fost rănite, însă nu grav. „Nu am primit până în prezent raportări că ar fi victime sau răniți. Cea mai critică situație este în Castelsantangelo sul Nera, unde curentul nu și-a revenit. Unele clădiri s-au prăbușit în Visso”, a declarat șeful Protecției Civile din Marche.

UPDATE 21.20: Locuitorii din orășelul  Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, au rămas, de asemenea, în beznă. „Nu avem curent, așteptăm echipele de intervenție. Nu putem să vedem nimic. E greu, e foarte greu”, a declarat primarul.

UPDATE 21.18: Primarul din Visso,  Gian Luigi Spiganti Maurizi,  a declarat că nu au fost înregistrate victime, însă nu știe deocamdată ce pagube sunt. Acesta a precizat că telefoanele nu merg și sunt izolați.

UPDATE 21.07: Italienii au încpeut să posteze pe rețelele de socializare imagini din timpul cutremurului. Drumul  Salaria, care face legătura dintre Lazio şi Marche, a fost afectat de cutremur și a fost închis. Biserica Visso din regiunea Marche a suferit, de asemenea, pagube.

 

UPDATE 21.05: Locuitorii din regiunea Marche spun că au rămas fără curent, în urma cutremurului.

UPDATE 21.00: „Eram la laptop. Am simţit scaunul tremurând şi iniţial am crezut că e câinele. M-am uitat, am văzut că nu e vorba de câine şi m-am uitat imediat la lustră şi la perdele şi se mişcau, soţia era în picioare, gătea. Am ieşit în faţa casei, unde erau şi ceilalţi vecini. Asta a fost. Acum aşteptăm replicile. Sperietura e pe măsură, mai ales după ce-am văzut  la Amatrice”, ne-a declarat Sergiu Balaban, un român stabilit în Perugia.

Inițial, s-a anunțat că seismul a avut 6 grade pe scara Richter, însă ulterior a fost revizuit la 5,4. Deocamdată nu au fost anunțate pagube sau victime.

Cutremurul a avut loc, miercuri, la ora locală 19.11, iar epicentrul a fost localizat la  Visso (provincia Macerata), la  39 de kilometri nord-vest de Ascoli Piceno (regiunea Marche), la 62 kilometri est de Perugia, și a fost resimțit puternic  și în capitala Italiei-Roma, în Napoli, în L’Aquila și în Firenze. Acesta a fost urmat de trei replici, una cu magnitudinea de 2,6 la 19.21, de 2,5 la 19.24 și ultima a avut loc la 19.36, având o magnitudine de 2,8, informează La Repubblica. Oamenii au ieșit pe străzi de frica replicilor.

„Cutremurul a avut loc în urmă cu doar câteva minute. Este întuneric, fapt pentru care e imposibil dacă a provocat pagube afară. Curentul electric și internetul funcționează normal”, a declarat un locuitor din Penna San Giovanni.

Pe 24 august, un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a ucis în centrul Italiei 298 de persoane, printre care și 11 români,  și a lăsat mii de oameni fără locuințe, mai ales în localitățile Amatrice, Accumoli și Arquata del Tronto, situate înr-o zonă muntoasă îndepărtată la circa 150 km nord-est de Roma.

Citește și: 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
FANATIK.RO
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
FANATIK.RO
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI