Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

Cutremur devastator în Croația, de 5,5 grade pe scara Richter. Un adolescent a murit, alte persoane sunt prinse sunt sub dărâmături

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, a zguduit Croația, duminică dimineață, provocând moartea unui tânăr de 15 ani și importante daune materiale, a informat 24sata.hr. Fațadele clădirilor din centrul vechi al capitalei Zagreb s-au prăbușit.

De Mihai Toma,

Cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani

Cutremurul a fost resimţit la ora locală 06.00, un ceas mai târziu la București, iar numeroși locuitori din Zagreb, oraș cu peste 800.000 de locuitori, au ieşit în stradă.

Între altele, cutremurul a afectat clădirile vechi din Piața Markov, dar și clădirea Guvernului.

Andrej Plenkovici, prim-ministru, a spus, într-o conferință de presă. că ”potrimit seismologilor, acest cutremur a fost cel mai puternic din Zagreb din 1880 încoace”. Oficialul a îndemnat oamenii să nu intre în panică.

Armata, mobilizată

Cu toate acestea, ministrul Apărării, Damir Krsticevici, a declarat a ordonat ”mobilizare” armatei pentru a ajuta Zagrebul.

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, potrivit agenţiei croate de ştiri Hina, care precizează că victima este un băiat de 15 ani.

Potrivit autorităţilor locale, mai multe persoane au rămas blocate în locuinţe.

Locuitorii au fost sfătuiţi să rămână în continuare la distanţă unii de alţii din cauza epidemiei de COVID-19.

Epicentrul seismului s-a situat la 7 km nord de Zagreb, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean (CSEM).

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Două replici puternice

Cutremurul a fost urmat de două replici, de asemenea puternice, a relatat ziarul Vecernji List, una la ora locală 8.00, cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter, următoarea la 8.42, cu 3,7 grade.

AFP relatase că numeroase părţi ale oraşului au rămas de asemenea fără electricitate, dar autoritățile au afirmat că ”situația a redevenit stabilă la ora locală 10.00”.

Seismul s-a resimțit și în Slovenia.

Foto: 24sata.hr/ Vecernji List

Close
Închide
  Close