Maramuresenii ii banuiesc pe ucraineni de activitati militare elaborate
Locuitorii din sase orase, comune si sate din Maramures au fost terorizati saptamana trecuta de o serie de miscari ciudate ale pamantului, declansate in diminetile de 7, 8 si 9 august. Din cauza faptului ca miscarile cu caracter seismic sunt extrem de rare in zona, morosenii privesc cu teama la vecinii lor ucraineni, pe care ii banuiesc de activitati militare elaborate.
Pentru ca zona delimitata de Viseu de Sus, Sacel, Salistea, Ruscova, Repedea si Poienele de Sus nu a fost recunoscuta niciodata ca fiind una cu o activitate seismica demna de luat in consideratie, in zona nefiind amplasat nici macar un seismograf, maramuresenii si-au dat frau liber imaginatiei, mergand pana acolo incat isi banuiesc vecinii ucraineni de activitati militare elaborate. Primarul orasului Viseu de Sus a declarat ca cetatenii au fost in special speriati de miscarile tectonice din noaptea de miercuri spre joi, cand in zona s-a auzit un vuiet de nedescris, urmat de „un suierat subtire”. Oficialitatile din Baia Mare au recunoscut faptul ca in cateva din case s-au inregistrat pagube minore, zidurile locuintelor fiind fisurate in cateva locuri sau ramanand fara tencuiala.
Panica ce a cuprins intreaga zona a alertat si Inspectoratul de Protectie Civila Maramures. Ca urmare a numeroaselor telefoane primite de la locuitori, colonelul Dumitru Ardusatan a cerut tuturor exploatarilor miniere sau petroliere precum si carierelor de piatra din intregul Maramures sa raporteze daca in intervalele orare respective au desfasurat activitati specifice ce au necesitat folosirea explozibililor. „Raspunsul lor a fost mai mult decat clar: nu s-au operat astfel de activitati”, ne-a declarat acesta.
In zona Maramures se vor monta seismografe
Intr-un final, in cursul serii de vineri, dupa ce au cerut lamuriri colegilor ucraineni si mai multe informatii de la un observator seismic din Polonia, seismologii romani au lamurit misterul. „In diminetile zilelor de 7, 8 si 9 august, in intervalele orare cuprinse intre 3.40 si 6.30, au avut loc nu mai putin de cinci astfel de miscari ale pamantului, cu o magnitudine apreciata de noi ca fiind situata la 3 grade pe scara Richter”, ne-a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Acesta ne-a mai spus ca miscarile sesimice din nord-vestul Romaniei sunt deosebit de interesante, majoritatea acestora fiind catalogate drept cutremure de suprafata de maximum 12 km adancime. „Nu este totusi ceva nou. Am avut acolo chiar si un cutremur de 5,1 grade, la 23 martie 1939, de-a lungul ultimului secol fiind semnalate in zona alte 26 de cutremure. Ultimele evolutii ne-au determinat sa incepem procedurile pentru montarea si acolo a unor seismografe. In acest fel vom sti exact ce se intampla si vor fi evitate zvonurile alarmiste”, a incheiat Gheorghe Marmureanu.