Se poate spune ca in ultimul timp in Vrancea se produce un cutremur de peste 4 grade pe scara Richter pe luna, iar vrancenii se tem ca acestea sa nu fie de fapt semnele precursoare ale unui seism mult mai puternic, anuntat, de altfel, de toti specialistii.
Data la care ar putea avea loc acest cutremur este subiectul unor dezbateri aprige intre mai multe grupari de seismologi din tara. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, sustine ca un seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, ar putea avea loc in Romania numai dupa 2006, in timp ce gruparea lui Adrian Ailenei avertizeaza ca „ceea ce se intampla in Vrancea nu este de bun augur”. in replica la „alarmarea” lui Ailenei, Marmureanu il acuza pe acesta de „terorism seismic”.
Trei cutremure de peste 4 grade pe scara Richter au avut loc in Vrancea in mai putin de 4 luni de zile, toate acestea fiind precedate de miscari tectonice destul de importante. Cutremurul de sambata seara, cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter, a avut darul sa-i nelinisteasca foarte tare pe vranceni fiindca el s-a produs la o diferenta de 17 zile de la seismul de 4,1 grade pe scara Richter care a avut loc pe data de 21 ianuarie 2004 si la mai putin de jumatate de an de la un altul cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, care s-a produs pe 6 octombrie 2003. Practic, vrancenii sunt ingroziti de faptul ca un seism mai puternic ar putea zgudui in viitor judetul, data fiind frecventa destul de mare a acestor miscari de peste 4 grade pe scara Richter. Nelinistea vrancenilor e confirmata, in parte, si de Adrian Ailenei, directorul Centrului de Avertizare Seismica Bucuresti, care este de parere ca ceea ce se intampla in Vrancea nu e bine deloc. „inaintea acestui seism pe care noi l-am avertizat au avut loc alte trei seisme mai mici. Cu doua ore inainte de declansarea propriu-zisa a cutremurului am vazut pe aparatele noastre de monitorizare o ruptura puternica in scoarta si am stiut ca va avea loc un sesim de peste 4 grade. Exista teoria ca seismele dese degajeaza unele energii care sunt in scoarta si ca astfel se evita un cutremur major, insa acest lucru nu este tocmai adevarat”, avertizeaza Ailenei.
Afirmatiile lui Ailenei au avut insa darul de a-l enerva de-a dreptul pe profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, care ne-a declarat ieri ca „din punct de vedere seismic, Vrancea este linistita”. „Predictiile astea sunt niste prostii. Ailenei nu face altceva decat terorism seismic. Am citit ca ar fi avertizat un seism cu zeci de ore inainte, dar a facut aceasta declaratie dupa ce s-a produs seismul. Daca se pricepe la predictii sa le puna in plic, inainte de a se produce cutremurul si apoi sa le arate lumii. Asta este adevarata predictie, nu asa sa avertizezi prin pager un seism si sa se calce oamenii in picioare cand incearca sa se salveze. Faptul ca au avut loc trei seisme de peste patru grade in Vrancea in ultimele sase luni nu inseamna nimic. S-a intamplat ceva? Nimic. in ’98, acum sase ani, am spus ca nu va fi nici un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter, pana in 2006 si iata ca pana acum am avut dreptate. Vom avea cutremure mai mari de 4 grade pe scara Richter si pe viitor, insa nu vor fi catastrofale”, ne-a spus Gheorghe Marmureanu.
In replica, Ailenei sustine ca centrul sau nu face predictii. „Noi ne-am ferit de a avertiza un seism pentru ca oricum autoritatile ar minimaliza acest lucru. Nu cred ca are sens sa alarmam pe cineva care nu vrea sa fie alarmat. Noi ne vom pastra acest centru pentru cei care vor sa fie avertizati si, chiar daca vedem dinainte ce se intampla, nu are rost sa avertizam, fiindca autoritatile nu sunt interesate de acest lucru. Nu vrem sa starnim patimi. Daca cineva din sfera guvernamentala va dori sa afle realitatea legata de avertizarea in timp real, noi ne punem la dispozitie, gratuit, aparatura si cunostintele”, a conchis Ailenei.
Luna poate influenta cutremurele de suprafata
Faptul ca aproape la fiecare cutremur din Romania a fost Luna plina i-a facut pe multi sa asocieze orice seism cu faza maxima a astrului noptii, cum a fost sambata, de pilda. Influenteaza Luna miscarile tectonice?
„In fiecare zi, scoarta terestra se umfla si se dezumfla cu 40 de centimetri, ca efect al atractiei Lunii. Satelitul natural al Pamantului nu este doar cauza fluxului si refluxului oceanic, el determina si miscari ale scoartei terestre, adica ceea ce se intampla cu apa, se intampla si cu pamantul. Este un fenomen natural care nu iese in evidenta, de aceea nici nu este prea cunoscut de catre oameni.
In fiecare zi pamantul de sub Bucuresti face un val de 40 de centimetri inaltime. Simte cineva acest lucru? Nu!
Cu toate acestea exista o legatura intre cutremure si Luna. Seismele de mica adancime ar putea fi influentate de fazele Lunii, daca exista anumite conditii energetice in placile tectonice.
Insa Luna modifica forma scoartei terestre doar pana la o adancime de 18 kilometri. Acest lucru nu ramane fara influenta asupra epicentrului seismic, daca e la adancimi mai mici de 50 de kilometri. Ca atare, nu este vorba despre Luna in cazul cutremurelor din Vrancea, unde epicentrul depaseste adancimea de 100 de kilometri”, ne-a declarat Harald Alexandrescu, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.