Seceta extrema se extinde, iar semnele ca situatia de calamitate va inceta lipsesc cu desavarsire. ‘Se ingroasa gluma’, s-ar putea zice. Cu toate acestea, autoritatile nu vor, in ruptul capului, sa declare stare de calamitate. Motivul? S-ar pierde finantarile de la Uniunea Europeana.
Mii de hectare de culturi agricole din judetele situate in sudul tarii sunt deja compromise. In Prahova, culturile de grau, orz, orzoaica si rapita sunt in mare parte distruse. Specialistii avertizeaza ca daca nu va ploua in urmatoarele cinci zile, nu se va mai alege nimic de acestea. Suprafata culturilor afectate de uscaciune a crescut, doar in Dolj, in trei zile, cu 10.000 hectare, ajungand la 56.000 hectare. Desi autoritatile locale cer instalarea starii de calamitate, Ministerul Agriculturii amana decizia. In cazul in care s-ar decreta starea de dezastru, proprietarii suprafetelor de teren agricol nu vor mai primi subventia din fonduri UE, de 50 euro pe hectar. ‘Dreptul la plata dispare automat’, sustine Traian Remes.
Precipitatii slabe in centrul tarii
Meteorologii nu vin cu vesti prea bune pentru urmatoarele zile. De azi, vor cadea ploi slabe, insa doar in centrul si vestul tarii. In partea de sud, canicula va continua si nu va fi nici urma de ploaie! ‘Izolat ar putea ploua in Campia Romana, insa numai de vineri’, ne-a declarat meteorologul de serviciu.
Dispare apa din pamant
Potrivit specialistilor, sudul si estul tarii ar putea fi afectate de seceta hidrologica, daca previziunile meteo pentru lunile august si septembrie se adeveresc. Aceasta inseamna ca rezervele de apa din sol s-ar putea reduce dramatic, iar debitele raurilor sa scada. In aceste conditii, cele mai afectate vor fi culturile, urmate de industrie. ‘La ora actuala, cele mai scazute valori se inregistreaza in bazinele raurilor din sud, vest si est’ ne-a declarat dr. Marinela Simota de la Institutul National de Hidrologie.