Mergi direct la conținut »
Dacian Cioloș, despre avertismentul Comisiei Europene privind înlocuirea MCV: „Este o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Dacian Cioloș, despre avertismentul Comisiei Europene privind înlocuirea MCV: „Este o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană”

Dacian Cioloș, despre avertismentul Comisiei Europene privind înlocuirea MCV: „Este o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană”

Dacian Cioloș, liderul PLUS, susține că înlocuirea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu o procedură mai drastică și posibilitatea activării Articolului 7 reprezintă „cea mai dură acțiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiției și până astăzi”. Mai mult, fostul premier face un apel la judecătorii Curții Constituționale să declare neconstituționale modificările aduse PSD-ALDE-UDMR legislației penale deoarece ar putea fi complici la „anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană”.

De Răzvan Mihalașcu,

Fostul comisar european pentru Agricultură susține că acesta este cel mai dur avertisment al Comisiei Europene prin care transmite: „ați încălcat de mult principii esențiale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriți, dar pentru că nu ați vrut mai există o singură soluție – sancțiunile”.

„Sancțiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene și până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului”, a precizat Dacian Cioloș.

Fostul premier afirmă că de data aceasta nu mai vorbim despre conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală, ci „despre o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană, în care românii sunt luați ostatici de către un partid al penalilor și ținuți pe post de scut”.

Dacian Cioloș crede că singura instituție care „poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa” este Curtea Constituțională.

„Pentru că nu mai avem nicio speranță în Guvern și majoritatea parlamentară, mai există un singur actor instituțional care poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa: Curtea Constituțională. Le reamintim judecătorilor CCR că au jurat să apere Constituția, iar Constituția prevede clar, în Articolul 148, necesitatea blocării oricăror norme interne contrare principiilor europene.

Stimați judecători constituționali, declarați neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislației penale. Altfel, veți purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană”, a conchis Cioloș.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare adresată autorităților că România ar putea fi vizată de un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în cazul în care modificările aduse codurilor penale intră în vigoare.


Citește și:

În căutarea lui Gică (2). Crima. Povestea nopții care a șocat Suedia. Cum a fost ucis un cerșetor român în Huskvarna


 

 
 
Close
Închide