MENIU CAUTĂ
01 Iun. 2016 13:48 , de Sorin Golea

Dâmbovița a devenit un râu ”tropical”!

Distribuie

Vremea umedă și caldă din ultimele săptămâni a transformat Dâmbovița într-un râu “tropical”. Pe lângă tradiționala mătase a broaștei, hârtii și peturi, au început să se ridice din apă niște plante care parcă aduc a mangrove…”Băi, dacă iese un balaur și te apucă de picior?”, se întreabă râzând un trecător.

IMG_4759

Podul Izvor

În luna februarie 2016, Administrația Națională Apele Române (ANAR) a golit albia râului Dâmbovița în zona Piața Unirii din Capitală, cu scopul de a curăța cursul apei de reziduurile accumulate în timp, întrucât au creat „un discomfort visual și olfactiv locuitorilor”.

ANA spunea la vremea respectivă că deșeurile aruncate de trecători, pe care angajații ANAR nu reușesc să le colecteze din barcă, se aglomerează în amonte de zona în care râul Dâmbovița este sifonat și trece pe sub pasajul rutier Unirii și peste magistrala de metrou II. După oprirea apei, a fost adunat și evacuate tot mâlul din albia râului.

Cu acestă ocazia Administrația a anunțat că a promovat un proiect de reabilitare și modernizare a lucrărilor hidrotehnice ale râului Dâmbovița, astfel încât ”activitățile de întreținere a cuvei de apă curată să nu mai creeze discomfort pe cursul orășenesc al râului”.

Așa s-a și întâmplat, în sensul că activitatea de întreținere a albiei nu mai creează nimic, deoarece nu există. Deocamdată, de apariția lujerilor ițiți din mătasea broaștei – lujeri care seamană, oarecum,cu acei arbuști de mangrove care trăiesc în apele tropicale -, se bucură doar familiile de rațe sălbatice care își cresc puii pe cursul râului bucureștean.

Am întrebat ANAR de ce arată Dâmbovița așa – poate e un proiect special -, dar încă nu am primit un răspuns.

IMG_4760

Podul Semănătoarea

Citește mai multe despre Dâmbovița pe Libertatea.

Comentarii