MENIU CAUTĂ
11 Dec. 2011 21:32

De aici vin banii dumneavoastră! Monetăria Statului împlineşte anul acesta 142 de ani de existenţă

Distribuie

Actul de naştere al primei Monetării a fost înfăptuit la data de 24 februarie 1870, într-un sediu de pe şoseaua Kisselef, eveniment desfăşurat în prezenţa domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu şi a ministrului de finanţe I.C. Brătianu.

Prima monedă de 1 Leu a fost bătută la Monetăria din Bucureşti

Până la sfârşitul acelui an, aici se bat 5.000 de piese din aur de 20 LEI şi 400.000 de piese din argint de 1 LEU, cu efigia domnitorului pe avers (n.r. fața unei monede sau a unei medalii, înfățișând chipul emițătorului, stema țării, etc).
Aflată sub suzeranitate turcească, România reuşeşte să facă primul pas în încercarea de a emite o monedă naţională cu efigia principelui român pe avers. Din cauza protestului Imperiului Otoman, activitatea monetară a încetat după câteva luni, iar monedele din argint prevăzute în lege au fost executate în Belgia.
Portretul domnitorului nu mai apare pe niciuna din ele. Activitatea monetăriei se pare totuşi că a continuat şi după 1870, pentru că în 1871 se menţionează o medalie bătută aici şi dedicată aniversării a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna.

După 1890, moneda românească se comandă în străinătate timp de 45 de ani

Odată cu recunoaşterea independenţei de stat a României la Congresul de la Berlin, Monetăria îşi reia baterea de monedă în 1879, de data aceasta fără nicio îngrădire. După 1890, exceptând emisiunea de monede din aur 20 lei, timp de 45 de ani moneda românească se comandă în străinătate, deşi tentative de reînfiinţare a Monetăriei au existat în 1924 şi 1929. Prima Monetărie a fost demolată în 1912.

În 1935 s-a înfiinţat actualul sediu al Monetăriei Statului

Cu finanţare din partea Băncii Naţionale, lucrările de construcţie a noului sediu al Monetăriei încep pe 25 mai 1935. Şapte luni mai târziu, lucrările sunt terminate, iar construcţia se predă Ministerului de Finanţe, în subordinea căruia urma să funcţioneze instituţia. Pe 20 decembrie 1935, se inaugurează pe strada Fabrica de Chibrituri nr. 30 noul sediu al Monetăriei Naţionale.
Monetăria Statului este monetăria naţională a României şi fabrică moneda metalică de circulaţie a ţării. Din 1956, Monetăria a fost subordonată Băncii Naţionale a României, iar în 1990 a fost reorganizată ca regie autonomă.
Pe lângă moneda de circulaţie, Monetăria fabrică şi monede pentru colecţionare, medalii, decoraţii, obiecte din aur şi argint, precum şi alte numeroase obiecte realizabile cu tehnologia specifică ei: jetoane, insigne, brelocuri, medalii sportive, sigilii, obiecte gravate, presate, acoperite galvanic sau emailate, etc.
Foto: monetariastatului.ro

Comentarii