Mai e o lună şi începe sezonul legumelor româneşti. Scăpăm, de pildă, de roşiile fără nici un gust din Turcia, vândute la preţuri destul de mari în supermarketurile de la noi. Băleni – Sârbi este o comună din Dâmboviţa unde toată suflarea se îndeletniceşte cu agricultura la solar şi de aici vor pleca în curând spre pieţele din ţară cele mai gustoase legume româneşti.
Aici, totul e diferit! Bunăstarea se vede chiar şi pe feţele ridate ale ţăranilor. După o iarnă de coşmar, recolta de primăvară a fost bună. Ceapa, salata şi ridichile s-au făcut din belşug, iar întreaga comunitate se roagă acum lui Dumnezeu să nu dea vreo “boală” până la toamnă. La fel ar trebui să facem şi noi, cei de la oraş. Să ne rugăm… pentru ca peste o lună să mâncăm şi noi roşii româneşti, roşii cu gust.
Vor fi gata peste o lună
“Dacă va fi recoltă bună, din solarul ăsta, unde am pus vreo 2.500 de fire, ar trebui să-mi iasă cam cinci tone de roşii. Ce, vi se pare mult? Să fim serioşi… Mie îmi intră puţini bani în buzunar. Păi, să facem o socoteală. S-ar putea să le dau angro, cu 2 lei kilogramul. Asta ar însemna doar 10.000 de lei, adică o sută de milioane de lei vechi. La cât am investit eu, rămân cu foarte puţin. Dar v-am spus. Asta dacă nu dă vreo molimă în ele…”, ne-a explicat Nicolae Zorilă (42 de ani), un gospodar din Băleni care se ocupă de mic cu agricultura.
Nicolae nu cultivă doar roşii. “Peste o lună ar trebui să fie gata şi ardeii, morcovii, vinetele, varza. Sunt legume româneşti, domle, care au gust, iar astea de la solar se fac mai repede. O parte din legume le vindem angro, iar cu altele mergem la piaţă prin mai multe oraşe din ţară”, ne-a mai explicat Nicolae.
Tinerii din Băleni sunt şi ei experţi în “tainele” grădinăritului. Nicu (23 de ani) şi Georgiana (17 ani) se ocupă împreună de câteva solare în care cultivă legume. “De mici am crescut în mediul ăsta şi vrem să facem bani din grădinărit. În paralel, mergem şi la serviciu sau la şcoală”, ne-au spus cei doi îndrăgostiţi, care se vor căsători peste puţin timp.
Acum, la tarabe există doar legume din import
În afară de verdeţurile de primăvară, respectiv ceapă verde, ridichi sau salată, românii consumă în proporţie de 90% legume din import.
Aşadar, dacă mergeţi la tarabele din pieţe, unde rar se întâmplă ca vânzătorii să menţioneze ţările de provenienţă a alimentelor, este bine să ştiţi că în prezent nu se găsesc legume româneşti! Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, zarzavaturile din import se aduc din aproape toată Europa, dar şi din Asia. Bineînţeles, Turcia este “campioana”, de aici aducându-se cele mai multe roşii, morcovi sau ardei. Mai nou, românii consumă şi roşii din Italia, care sunt mai gustoase. Preţurile la aceste alimente pe care le găsim în pieţe sau supermarketuri sunt extrem de mari.
Patriarhul mănâncă zarzavaturi eco din propria seră
Patriarhul Daniel, şeful Bisericii Ortodoxe Române, mănâncă zarzavaturi eco recoltate din sera Mănăstirii Popeşti-Leordeni, de lângă Bucureşti.
Jurnaliştii de la Realitatea TV au filmat cu camera ascunsă în seră şi au stat de vorbă cu fratele stareţului Mănăstirii Popeşti-Leordeni, cel care are grijă ca mai marele Bisericii să aibă totdeauna legume proaspete pe masă. Sera a costat 30.000 de euro, a fost adusă din Spania şi reprezintă ultimul răcnet în domeniu. În această perioadă, în fiecare dimineaţă, la bucătăria din Dealul Mitropoliei ajung 50-60 de bucăţi de salată şi o ladă de ceapă verde.
– fotografii: Simona Ghiţă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!