Astăzi, a bea un pahar de vin la o petrecere înseamnă, de fapt, a continua o tradiţie străveche, în cadrul căreia alcoolul funcţiona ca un liant social, cred specialiştii. Două descoperiri arheologice recente sprijină acestă teorie.
Un colectiv de arheologi descrie cele mai noi descoperiri dintr-un sit destinat organizării unor festivităţi cultice la Göbekli Tepe, în Turcia de astăzi. Vechi de aproape 11.000 de ani, având stâlpi de piatră decoraţi cu sculpturi animaliere, acesta pare să fi fost un loc în care se organizau petreceri cu participare numeroasă, la care se bea bere obţinută prin fermentarea cerealelor. Aici au fost descoperite jgheaburi mari din piatră de calcar – ce puteau conţine pînă la 160 litri de lichid – care prezintă urme de oxalaţi, substanţe ce apar în cursul fermentării alcoolice a cerealelor. Interesant este faptul că oameni primitivi care participau la aceste festivităţi nu ar fi fost agricultori, ci vânători-culegători, iar arheologii cred că aceste petreceri aveau rolul de a facilita dezvoltarea unor legături între grupuri, de a stimula cooperarea şi de a organiza munca colectivă, pentru realizarea unor proiecte comune care nu ar fi putut fi îndeplinite de un grup mic de oameni, aşa cum este şi ridicarea complexului monumental de la Göbekli Tepe.
Citiţi mai mult pe descopera.ro