Mergi direct la conținut »
Azi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci sau să eviți ca să ai spor și noroc de Sfinţii Trei Ierarhi
Ştiri Libertatea > Ştiri > Azi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci sau să eviți ca să ai spor și noroc de Sfinţii Trei Ierarhi

Azi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci sau să eviți ca să ai spor și noroc de Sfinţii Trei Ierarhi

Cei trei mari ierahri- Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur au fiecare câte o zi de pomenire în luna ianuarie: Sfântul Vasile pe 1 ianuarie, Sfântul Grigorie, pe 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan pe 27 ianuarie. De ce se serbează toţi trei, încă o dată, pe 30 ianuarie? Află motivul precum şi tradiţiile care se respectă la ţară.

De Rodica Dirzu,

 

Spre sfârşitul secolului al XI-lea, exista la Constantinopol o mare dispută legată de cei trei ierarhi, pentru a stabili care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur? Cei trei sfinţi au început de la o vreme să li se arate aievea, unul câte unul, Sfântului Ioan Mauropous. În final, într-o vedenie, fericitului episcop i-au apărut cei trei sfinţi împreună. Aceştia i-au spus Sfantului Ioan că sfinţii conlucrează – cu Dumnezeu şi între ei: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singura zi, şi înştiinţează cu aceasta pe creştini, că noi în faţa lui Dumnezeu, una suntem.” În urma acestei vedenii, episcopul a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Tradiţii şi obiceiuri

  • acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.
  • toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.
  • în această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.
  • în această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.
  • în anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.
  • Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.
  • gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.
  • femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.

 

Close
Închide
  Close