MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Declarații ”șoc” ale politicienilor români; De la jigniri aduse cetățenilor la ridicarea în slăvi a calității de demnitar

Distribuie

De la jigniri aduse cetățenilor la ridicarea în slăvi a calității de demnitar, oamenii politici s-au remarcat, de-a lungul carierei, cu momente nefericite în care declarațiile lor au produs nu doar stupoare și critici, dar și reacții din partea unor instituții. De la jgniri aduse cetățenilor pe care trebuie să îi reprezinte la ridicarea în slăvi a calității lor de demnitari, politicienii au reușit să rămână în memoria colectivă cu aceste ”citate celebre”. 

Cea mai recentă declarație „nefericită” aparține ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Acesta a declarat despre președintele Klaus Iohannis: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”.

Reacția ministrului a venit după ce șeful statului a afirmat că „Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii”.

„Să vii să spui că PSD-ul a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanţii de acolo e o declaraţie demnă, nu de preşedintele României, ci de Mălin Bot. (…) Domnul preşedinte Klaus Iohannis a împărţit aşa: Jandarmeria este la PSD, că asta înţeleg de la dumnealui, serviciile secrete sunt la el şi ce-o mai avea dumnealui pe acolo. Nu! Toate instituţiile statului – şi asta trebuie să înţeleagă toţi oamenii politici – că sunt instituţii ale statului care trebui să apere la rândul lor instituţii ale statului şi că dacă mâine ar fi un protest de acelaşi fel la Cotroceni, jandarmii în acelaşi mod ar trebui să-şi facă datoria şi acolo. Şi oricum, ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj. Curajos, domnul preşedinte, nu-l vedeţi, râde, dar noi îl aşteptăm la vot!”, a spus Vasilescu, la România TV.

Cristiana Anghel, către un protestatar: „Eşti un prost! Eu sunt parlamentar, eu fac legea!”

În 2015, mai mulți ciobani au venit la București pentru a protesta în fața Parlamentului, nemulțumiți de prevederile legale care le interzicea să plece în transhumanță.

Agricultorii cereau atunci să vorbească cu ministrul Agriculturii. Senatoarea Cristiana Anghel, inițiatoarea legii prin care s-au introdus pensii speciale pentru parlamentari, a ieșit să discute cu protestatarii.

„Dacă nu vine ministrul să promită sau cineva din ministerul Agriculturii, nu avem încredere în Parlament!”, i-a spus un protestatar revoltat, senatoarei. „Parlamentul face legile. Ministrul n-are treabă. Ministrul astăzi e, mâine nu e, eu sunt parlamentar tot timpul. Eu îți fac legea, eu te ajut”,  a răspuns Anghel.

„Parlamentarii fac legi pentru ei, nu pentru noi. Asta nu e lege, doamnă”, a spus bărbatul.

„Uite lege!”, a replicat Cristiana Anghel, arătându-i bărbatului niște foi cu inițiativa sa legislativă, moment în care un protestatar i-a luat senatoarei foile din mână și le-a rupt.

„Ești prost!”, a fost reacția Cristianei Anghel, în timp ce un alt bărbat a replicat furios: „proști suntem toți că acceptăm așa ceva”. Senatoarea Cristiana Anghel: „Eşti un prost! Ministrul astăzi e, mâine nu e. Eu sunt parlamentar, eu fac legea. Mă duc sus acum şi rezolv”, a spus ea.

Rus, despre românii plecați la muncă în diaspora: „Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă!”

Ioan Rus, fost ministru de Interne și al Transporturilor, a șocat, în 2015, cu o declarație despre românii care muncesc în diaspora.

„România are trei milioane de oameni din forța activă în occident, dintre care un milion fierari-betoniști, zidari, lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”. După aceste declaraţii, Ioan Rus a demisionat din funcție.

Codrin Ștefănescu spune de ce PSD acceptă să numească în Guvern miniștri cu probleme penale: „Pentru că putem!”

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, este unul dintre politicienii care s-au remarcat prin declarații controversate. Recent, la Adevărul Live, întrebat de ce vor fi numiţi miniştri cu probleme penale în Guvernul Dăncilă, Codrin Ştefănescu a răspuns: „Pentru că putem”.

El le transmitea un mesaj și celor care protestau împotriva modificărilor la legile din justiție.

„Cei de la #rezist, dacă vor să facă un partid unic, cu Kovesi preşedinte, prim-ministru şi împărat, trebuie să vină cu acest program în faţa românilor să-l voteze. Dacă românii vor o ţară cu #rezist, schimbăm şi steagul şi imnul cu #, iar noi ceilalţi ne aplecăm cu respect. Cât nu sunt votaţi şi au 5%, cu tot SRI-ul în spate, cu Coldea cu tot, nu poţi să vii să faci program şi să implementezi nişte idei pentru cealaltă mare majoritate care formează 50% sau 60% şi care a votat”, spunea Codrin Ștefănescu.

Daniel Barbu (ALDE): „Meseria de politician, mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Fostul senator ALDE Daniel Barbu, ajuns șef la AEP, declara în 2016 că meseria de politician este ”cea mai grea”, una „mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, întrucât aleşii îşi riscă în fiecare zi libertatea şi sănătatea.

„V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, afirma senin senatorul, la Liga Aleşilor Locali ai ALDE.

Ulterior, mai mulți militari l-au criticat pe Daniel Barbu pentru aceste afirmații. Unul dintre aceștia este și Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat.

„Îi ofer o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a spus Marius Apostol.

Andreea Paul: „Pe fetița mea am născut-o sâmbătă, adică în week-end, ca să nu pierd nicio zi de muncă”

Fosta deputată PNL Andreea Paul a stârnit o întreagă controversă după ce a afirmat că a născut sâmbătă că să nu piardă nicio zi de lucru.

Ea preciza ca a facut sacrificii pentru a se dedica politicii si comunitatii, principalul fiind acela ca a nascut intr-o zi de weekend pentru a nu rata o zi de munca.

„Pe fetița mea am născut-o sâmbată, adica in weekend, ca să nu pierd nicio zi de muncă” spunea aceasta in comunicatul care a fost publicat si pagina sa de Facebook.

Ulterior, Andreea Paul recunoștea că, de fapt, a născut într-o zi de luni.

„Aș vrea să clarific de la început un lucru, am născut luni, 12 iulie 2010. Cred însă că indiferent când au născut sau când nasc, dacă pot să o facă sau nu, femeile au dreptul de a participă la decizia publică coț la coț cu bărbații și au dreptul să fie respectate la locul de muncă, mai ales că efortul lor este de zece ori mai mare decât în cazul colegilor de gen masculin” a scris ulterior Andreea Paul, la aproape două săptămâni de la declarația originală.

Vicepreședinte ALDE, despre protestatari: „Manifestație nazistă, cretini! Animalelor, mi-e scârbă de voi!”

Cătălin Beciu, viceprșeedinte ALDE și fost secretar de stat în Ministerul Energiei a devenit celebru printr-o postare în care îi jignea pe românii care au ieșit în stradă, în urma Ordonanței 13 a Guvernului Grindeanu.

El a scris pe Facebook că protestele împotriva ordonanţelor privind graţierea şi dezincriminarea sunt „prima manifestaţie nazistă din ultimii 70 de ani”, iar pe cei care au ieşit în stradă i-a numit „cretini”.

În postarea care a provocat reacţii pe reţelele de socializare, Beciu spunea: „Ieri a avut loc prima manifestaţie nazistă, din ultimii şaptezeci de ani, în România. Au iesit nişte cretini care vor tortură în locul privării de libertate şi lagăre de exterminare în locul închisorii”, a scris vicepreşedintele ALDE.

El a afirmat că participanţii îi provoacă repulsie şi i-a caracterizat drept ”animale”. ”Mai vor şi încălcarea Constituţiei, care garantează dreptul la demnitate şi la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toţi ăia care aţi fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aş ieşi împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituţia, care vă garantează dreptul la viaţă… Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd nazişti. Multe spume. Jos Kovesi, Iohannis, Mungiu Micţiunedi şi, în general, jos cretinii şi naziştii!”, a afirmat Cătălin Beciu.

”Cu precizarea asta chiar că închei: «trecerea pe persoană fizică», din postarea de aseară, înseamnă autosuspendare. De ce? Pentru că am avut o reacţie care a stârnit patimi, tonul fiind nepotrivit, în mod evident, dar şi pentru că am nevoie de ridicarea tuturor constrângerilor care m-ar putea împiedica să îmi exprim opiniile. Mă refer la fond, nu la formă. Am trimis deja documentul…”, a mai scris Cătălin Beciu.

Vicepremierul Paul Stănescu, mesaj către social-democrați: „Trebuie să fim pregătiţi, cu arma la picior!”

Vicepremierul Paul Stănescu afirma, în urma protestelor ample împotriva Guvernului PSD, că social-democraţii trebuie să fie pregătiţi de fiecare dată „cu arma la picior”.

Ulterior, el a explicat că a fost o metaforă și că i se pare în continuare greşit ca 3.000 – 4.000 de oameni câţi protestează „să facă legea”.

Vicepremierul preciza că protestatarii din Piaţa Victoriei nu îi reprezintă pe toţi românii şi că „dacă nu înţeleg, trebuie să-i forţăm”.

„Dacă escaladează lucrurile, trebuie să facem şi noi un miting pentru că trebuie să spunem că noi, partidul fără ALDE, am fost votaţi de aproape patru milioane de oameni. Oamenii au votat programul partidului, care a fost aprobat în Parlamentul României. Dacă nu înţeleg, trebuie să-i forţăm, cu ghilimelele de rigoare, să înţeleagă acest lucru. După aceea sunt alegeri, poate le câştigă ei, vedem! Ce rezolvă ei, dacă în fiecare seară fac miting fără autorizaţie, o mie-două mii de oameni? Până la urmă, media prezintă denaturat anumite lucruri. Adică două mii de oameni din Piaţa Victoriei îi reprezintă pe cei care votează în această ţară? Este greşit”, a spus Paul Stănescu.

Cătălin Rădulescu s-a ales cu porecla „deputatul mitralieră”, după ce i-a amenințat pe protestatari

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu s-a ales cu porecla de deputatul mitralieră după ce, anul trecut, în timpul protestelor împotriva OUG 13 a spus că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi e pregătit să o folosească din nou.

Acesta a declarat la un post de televiziune că are acasă o mitralieră AKM de la Revoluția din 1989 pe care este pregătit să o folosească împotriva protestatarilor.

În urma acestor afirmații, Poliția a descins la el acasă, Parchetul a deschis dosar penal, iar deputatul a rămas fără permisul de armă.

Secretar de stat în Ministerul Educației, despre elevele de liceu: „Eu cred că spatele drept și pieptul bombat și privirea înainte contează mai mult”

Vasile Şalaru a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. El a rămas în istorie cu o declarație care a provocat un val de reacții negative:  „Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a – a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, stiind să fie o gazdă bună, dovedind cultura prin ceea ce citește, prin limbile străine pe care le vorbește. Mai în glumă, mai în serios, eu cred ca spatele drept și pieptul bombat și privirea înainte contează mai mult și optimismul pe care îl exprimă un tânăr îl ajută, după aceea, să privească altfel viața”. În urma acestor declaraţii, Şalaru şi-a dat demisia.


Citește și:  

VIDEO/Yellowstone de România. Străinii care ne reîmpăduresc țara pentru că avem ceva unic. ”Pădurea nu e doar un ansamblu de cherestea”

 

 

Citește mai multe despre PNL, PROTESTATARI și PSD pe Libertatea.

Comentarii