Lucra la un fast-food si a suferit un cumplit accident de munca: si-a prins mana dreapta in masina de tocat carne si a ramas, cat ai clipi din ochi, fara patru degete.
La tot chinul si suferinta ei s-a mai adaugat o veste neagra. Patronul firmei la care lucra, ce-i drept, la negru, nu numai ca n-a vrut s-o ajute financiar, dar a si dat-o afara. A trebuit sa alerge pe la o gramada de fundatii si asociatii ca sa stranga bani pentru o proteza. Dupa mai bine de un an de chin, in care a fost de nenumarate ori la un pas de a renunta, s-a reintors la o viata normala. S-a angajat, nu se simte privita ciudat, nimeni nu se mai intreaba „de ce e ciunga”. Are doua maini normale, ca orice om sanatos. Chiar daca patru dintre degetele de la mana dreapta nu sunt de la „mama natura”.
„A fost un caz care m-a impresionat foarte mult”, marturiseste medicul primar ORL Elena Latcan. Tanara femeie este doar una din sutele de pacienti care i-au trecut prin maini de sapte ani incoace. in foarte multe cazuri, la cabinetul de protezare al medicului au venit persoane care in urma unor accidente cumplite au ramas cu grave sechele. Dr. Latcan a „construit” pana acum zeci de maini din silicon. Este vorba despre proteze care ii ajuta pe pacienti sa-si mascheze infirmitatea si sa scape de traumele psihice lasate de accident.
Realizarea unei astfel de proteze se face in mai multe etape si dureaza cel putin doua saptamani. Un deget nou, fie el si din silicon, nu se obtine cat ai bate din palme. „E mult de munca iar operatiunea este foarte migaloasa, explica dr. Latcan. in primul rand, se ia un mulaj din ghips, atat pentru mana cu defect, care urmeaza sa aiba proteza, cat si pentru mana sanatoasa. Este nevoie de ambele ca sa nu apara ulterior diferente vizibile si deranjante de la o mana la cealalta, adica sa facem un deget mult prea gros sau prea lung in comparatie cu cele sanatoase.
Urmeaza o macheta din ceara, care se toarna din nou in ghips si se obtine ceea ce noi numim „matrita”. Abia in aceasta matrita se toarna siliconul lichid”.
Desi pare foarte greu de crezut, in realizarea unui deget e nevoie la un moment dat si de un „strop” de simt artistic. Mai precis, medicul trebuie sa se „transpuna” in pielea unui pictor, pentru ca exista o etapa in care se lucreaza cu pigmenti care trebuie atent dozati si combinati. „Am o multime de cutiute cu diferite tipuri de pigmenti. Ideea este ca proteza trebuie colorata exact la nuanta pielii pacientului. E nevoie de multa atentie, practic esti ca un pictor, trebuie sa ai simtul culorilor pentru ca in final sa nu existe nici o diferenta intre culoarea degetului din silicon si restul mainii. Etapa aceasta se numeste „cosmetizarea protezei””, spune medicul.
Dupa ce proteza este gata, pacientul primeste o multime de indicatii despre cum trebuie s-o intretina. Foarte importanta este partea de igiena, deoarece noile degete trebuie scoase in fiecare seara, pentru a se putea curata cu atentie pielea. Operatiunea nu este nici pe departe atat de complicata si chinuitoare cum pare la prima vedere, deoarece acest tip de proteza este gen „manusa”.
„Cea mai mare satisfactie a mea este atunci cand un pacient vine la mine si imi spune ca restul colegilor de la serviciu nici n-au observat ca are proteza. Un deget, de exemplu, se poate „masca” foarte simplu cu ajutorul unui inel. Iar daca e vorba de o proteza prin care s-a refacut toata mana, problema se rezolva cu un ceas. Pentru acesti pacienti este extrem de important ca au scapat de trauma de a fi priviti ca niste infirmi. Este un soc imens cand cineva se trezeste ca a ramas fara degete sau, mai rau, fara mana”, ne-a explicat Elena Latcan.