De Alexandru Boariu,

Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ

Înregistrarea codului IBAN, cu tarif zero

Astfel, începând din data de 24.06.2017, şi până la sfârşitul anului, cei care vor să-și încaseze dividendele printr-un cont bancar, nu vor mai fi nevoiți să plătească tariful pentru înregistrarea codului IBAN al contului respectiv. Înregistrarea codului IBAN la Depozitarul Central este necesară şi utilă pentru deţinătorii de instrumente financiare care nu au cont deschis la un intermediar, pentru încasarea automată (prin cont bancar-n.red.) a dividendelor sau a altor sume de bani cuvenite, plata acestora fiind instructată de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de emitentul la care respectivul acţionar are deţineri. Așadar, până la sfârşitul acestui an, cei care nu sunt clienti ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central (RoClear) și doresc să primească banii într-un cont bancar personal, trebuie să transmită Depozitarului Central numai documentele necesare înregistrării în baza de date a IBAN-ului acestuia, fără să mai achite verun tarif pentru procesarea acestei operaţiuni, de către departamentul de specialitate.

Transfer gratuit, în vederea vânzării

Pentru ca un acționar să-și poată vinde acțiunile deținute și înregistrate la Depozitarul Central, acesta este nevoit să le transfere, în prealabil, contra unui tarif, din Secţiunea a- I- a a Registrului, în conturile globale, administrate de către participanţi (Secţiunea a II-a). Depozitarul Central a hotărât ca și acest transfer să se facă gratuit, până la 31 decembrie 2017. “Aceste măsuri fac parte din amplul demers de popularizare a pieţei de capital şi a noţiunilor de educaţie financiară, pe care Depozitarul Central şi-a asumat să îl susţină. Speram ca această măsură, cu implementare imediată, să încurajeze deţinătorii de instrumente financiare să-şi exercite drepturile cu mai multă consecvență şi să fie mai activi, în interesul propriu.” a declarat Silvia Buicanescu, director general al Depozitarului Central.

De notat că tariful de înregistrare a codului IBAN, pentru efectuarea plăților prin virament bancar, în cazul persoanelor fizice este de 5 lei, iar pentru persoane juridice este de 10 lei. Tariful pentru transferul instrumentelor financiare, din Sectiunea a I a in Secțiunea a II, a este 0,1 lei/transfer. Dar, până la 31 decembrie 2017, Depozitarul Central oferă gratuit aceste două servicii, tuturor celor interesați.

Citește și: Ai niște acțiuni și vrei să afli dacă mai sunt valabile și ce valoare au? Depozitarul Central îți oferă, gratis, toate informațiile

Adevăratul motiv pentru care Raluca Arvat a plecat de la Pro TV după 20 de ani. A vrut să se afle de la ea
GSP.RO

Adevăratul motiv pentru care Raluca Arvat a plecat de la Pro TV după 20 de ani. A vrut să se afle de la ea