Un inventar la Palatul Parlamentului a dezvaluit pe ce se mai duc banii publici.
Camera Deputatilor risca sa ajunga un depozit de vechituri. Chiar daca din cand in cand se face inventarierea – si apoi clasarea unor bunuri uzate -, vechiturile se aduna cu repeziciune, mai ales ca e destul loc pentru depozitare. Un inventar efectuat acum un an a scos la iveala ca deputatii aveau in stoc papusi sau material de rochii.
Cu un an in urma, sefii departamentelor de specialitate din Camera au decis sa inventarieze unele bunuri (in special din cele care urmau a fi folosite in activitatile de protocol), hotarand apoi casarea celor uzate.
Atunci s-a vazut ca de-a lungul vremii la Parlament s-au adunat tot felul de obiecte care au costat bani grei dar care, nefolosite, au ajuns la lada de gunoi. Cumparate probabil pentru protocol, trei papusi zaceau in depozitele Camerei, ajungand in final la o casa de copii. Surse din Parlament spun ca respectivele obiecte ar fi fost clasicele papusi „de artizanat”, imbracate in portul popular traditional. Tot nefolosite au ramas si 122 de bluze de dama, precum si 102 camasi barbatesti.
Nu se mai stie data achizitionarii si nici daca acestea fusesera cumparate pentru a fi date drept cadou oaspetilor sau daca reprezentau o „componenta” a uniformei angajatilor. Se pare insa ca ultima varianta e cea reala, deoarece s-au gasit, evident tot „uzat moral”, si material de rochie, ori e greu de crezut ca s-ar fi oferit demnitarilor straini asemenea cadouri. Pentru ca erau doar „uzate moral” bluzele si camasile au fost si ele trimise unor institutii publice.
Alte obiecte care si-au ratat menirea de cadouri de protocol sunt unele albume, cum ar fi „albumul Iasiul” sau albumul „Stramosii romanilor”. Alte publicatii au fost si ele casate: buletine parlamentare cu continut depasit, brosuri „Parlamentul Romaniei” (in aceeasi situatie, sau o carte „Romania Directory” care continea adrese si numere de telefon care nu mai erau de actualitate.
Au ramas insa „pe pozitii” obiecte care nu se uzeaza cu una cu doua. E vorba de bibelouri sau servicii de ceramica, acestea putand fi folosite in continuare potrivit destinatiei pentru care au fost cumparate.
La „lada de gunoi” se aduna insa tot timpul alte lucruri: calculatoare uzate moral, obiecte de mobilier, brosuri etc. Cel mai complicat e la sfarsitul mandatului, cand deputatii care n-au mai fost alesi predau la Parlament „inventarul” cabinetelor din teritoriu, de la calculatoare la perdele sau filtre de cafea.
Produsele casate valorau 151 milioane lei.