Mergi direct la conținut »
Deputații au decis: Fără animale sălbatice, la circ. Doar câinii și caii vor rămâne în spectacole
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Deputații au decis: Fără animale sălbatice, la circ. Doar câinii și caii vor rămâne în spectacole

Deputații din comisia de agricultură din Camera Deputașilor au decis: fără animale sălbatice, la circ. Potrivit amendamentelor adoptate, doar câinii și caii, dar și anumite specii de păsări, vor rămâne în spectacolele artistice ale circului. Votul final urmează să fie dat în plenul Camerei Deputaților. 

De Valentina Postelnicu,

Între timp, și deputații juriști trebuie să se exprime și să dea un vot pe proiectul de lege.

Potrivit formei adoptate de deputați, ”se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alt tip de spectacol similar.”

Fac exceptie „caii, cainii, unele specii de pasari exotice si animalele folosite în delfinarii, acvarii, concursuri, targuri, competitii si expozitii de profil organizate si autorizate conform legii”.

La dezbaterile din comisia au participat și reprezentanții conducerii Circului Globus, Bogdan Stanoevici și Sanda Ladoș, cei care au cerut inițuial păstrarea cailor și a câinilor în spectacolele de circ. 

Unii parlamentari au cerut în cadrul dezbaterilor să se revină asupra formei inițiale a propunerii legislative, și să nu se mai interzică prezența animalelor sălbatice la circ, convinși că acestea nu sunt chinuite și au o viață foarte bună, mai ales dacă s-au născut în captivitate. În plus, ei au atras atenția că, prin eliberarea lor în natură, pericolul este și mai mare, întrucât aceștea nu și-au păstrat deloc instinctele sălbatice.

Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
Recomandări
Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
 

”Când nu găsim soluții, cel mai simplu este să interzicem. Am copii, nepoți, ce le zicem? Nu aș forța aprobarea proiectului de lege în această formă, trebuie să facem unele amendamente pentru a nu fi noi groparii acestei meserii care face carieră de mii de ani. Ați făcut un studiu de impact, dacă dăm legea asta acum, ce se întâmplă cu Circul? Circul globus o să dispară din itinerariul școlilor, copiii nu vor mai veni la circ”, a spus un deputat.

Un alt deputat a ținut să precizeze că nu înțelege de ce se păstrează doar dresajul câinilor și al cailor. ”Mie îmi plac pisicile, ele au altă calitate decât un câine? Animalele sălbatice din fondurile de vânătoare, și ele sunt stresate, pentru că sunt îngrădite. Haideți să nu gândim pripit. Ce chinuim? Că transportăm animale? Foarte bine, spunem că nu mai are voie să le transporte, dar să rămână în incinta circului.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 

Deputat: ”Și eu, la nevoie, merg în patru labe, când mă joc cu nepoții”

Un alt membru al comisiei a propus respingerea în totalitate a proiectul de lege, arătând că animalele chiar se simt bine în timpul dresajului.

”Să facem o lege a bunăstării animelor din circuri. Putem obține subvenții pentru animalele respective”, a spus Nicolae Giugea, secretar al comisiei.

Corneliu Olar a venit cu un argument solid, în explicarea lipsei stresului animalelor din circ. ”Și eu la nevoie merg în patru labe. Când mă joc cu nepoții. Eu privesc circul prin ochii nepoților mei. Au fost încântați”, a spus el.

Parlamentarul Dănuț Păle, care este și medic veterinar, le-a transmis colegilor că animalele sălbatice, indiferent ce condiții le oferim, sunt chinuite. ”Lăsașți legea în actuala formă”, a spus el, spre nemulțumirea celorlalți deputați.

Supusă la vot, prevederea a rămas în varianta inițială, cu interzicerea animalelor sălbatice, în spectacolele circului dar cu păstrarea câinilor și a cailor. În plus, s-a decis că relocarea animalelor sălbatice să se facă în 18 luni, iar ANSVSA să elaboreze un plan de măsuri privind protecția acestora, până când ajung în zonele respective.

Close
Închide
  Close