UPDATE 12.30: Moţiunea simplă privind agricultura iniţiată de liberali a fost respinsă miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 150 de voturi „împotrivă”, 93 de voturi „pentru” şi 20 de abţineri.


Moţiunea intitulată „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea” a fost dezbătută în şedinţa de marţi, în prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea.

„Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie”, se arată în textul moţiunii simple.

Opoziţia acuză că lipsa de acţiune a ministrului „a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei”.

„Dacă analizăm declaraţiile publice ale domnului ministru Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România şi până în prezent, se observă cert că nu ştie ce şi cum să facă pentru a stopa extinderea bolii”, mai scrie în document.

Potrivit iniţiatorului, în gestionarea evoluţiei pestei porcine se poate vorbi despre un atentat la siguranţa naţională a României.

„Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în faţa unor acţiuni ilegale, abuzive şi neglijente concertate la un nivel instituţional şi social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranţa naţională, subminarea economiei naţionale, insecuritatea alimentară şi pagube incomensurabile la bugetul de stat”, conchid liberalii în textul moţiunii simple.

În timpul dezbaterii în Camera Deputaţilor a moţiunii simple depuse de liberali, pe ecranul principal din plen, unde se afişează de obicei numărul de voturi după fiecare proiect legislativ, au rulat marţi, 25 septembrie, în timpul discursului ministrului Agriculturii, Petre Daea, mai multe imagini legate de evoluţia pestei porcine în România, precum şi o cronologie a măsurilor luate de autorităţile statului pentru prevenirea şi stoparea pestei porcine africane.

Daea le-a spus deputaţilor că le prezintă datele „în spiritul obiectivităţii care trebuie să ne caracterizeze. Cunoscând practicile parlamentare, ca senator şi deputat, mă voi folosi de argumentul faptelor, voi asculta cu luare-aminte toate afirmaţiile”, a promis acesta.

Ministrul Agriculturii a mai menţionat și că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a trecut printr-o instabilitate instituţională. La începutul acestei luni, Petre Daea îl acuza pe fostul premier Dacian Cioloş că a destabilizat ANSVSA: „A schimbat 5 preşedinţi în 5 luni”.

„Instituţiile abilitate ale statului, care apară de boli animalele, au intrat obligatoriu în angrenajul de apărare europeană. În 2016 a fost elaborat planul de contingenţă pentru a îndeplini ordinul preşedintelui ANSVSA 99/2006 cu modificări. A urmat apoi o perioadă mai dificilă pentru ANSVSA, care s-a văzut condusă în cinci luni din 2016 de cinci preşedinţi, ceea ce a dus la o instabilitate instituţională”, a declarat Daea, în plenul Camerei Deputaţilor.

În cadrul dezbaterii de marţi, deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a spus ministrului Agriculturii, Petre Daea, că numele său şi al PSD vor rămâne pe vecie în memoria ţăranilor români drept „cei care le-aţi luat porcii din ogradă”.

Totodată, un alt liberal, Nicolae Giugea l-a numit „berbec” pe Petre Daea.

„Iulius Caesar Caligula şi-a pus calul senator, Petru Groza şi-a pus boul ministru, respectiv pe Zăroni (Romulus Zăroni – n.r.), Liviu Dragnea a venit şi a numit la ministerul Agriculturii un berbec, dar nu berbecul începător aşa cum zic ciobanii sau, pe înţelesul tuturor, nu masculul alfa, ci a pus berbecul care se pierde de turmă şi face întotdeauna deliciul televiziunilor”, a spus, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, liberalul Nicolae Giugea, în timpul dezbaterii pe moţiunea simplă pe tema pestei porcine africane.

Ulterior, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut sancţionarea deputatului PNL Nicolae Giugea care l-a numit „berbec” pe ministrul Agriculturii, potrivit Mediafax.

  • FOTO – Hepta

Citește și: Andreea Bălan a dezvăluit rețeta succesului său: „Sunt un fel de maniacă în ceea ce privește chestia asta!”


După mulți ani de la despărțirea de Bianca Drăgușanu, Adi Cristea rupe tăcerea. Detaliu rușinos
GSP.RO

După mulți ani de la despărțirea de Bianca Drăgușanu, Adi Cristea rupe tăcerea. Detaliu rușinos

Trupa Andre și tații lor le-au distrus copilăria. 'Tatăl meu îmi reproșa întotdeauna că sunt foarte grasă...'
Unica.ro

Trupa Andre și tații lor le-au distrus copilăria. 'Tatăl meu îmi reproșa întotdeauna că sunt foarte grasă...'

Vedeta de la noi are un trecut controversat, dar acum a luat-o pe calea bisericii! Înainte era sexy, acum s-a îngrășat, dar nu-i pasă!
Viva.ro

Vedeta de la noi are un trecut controversat, dar acum a luat-o pe calea bisericii! Înainte era sexy, acum s-a îngrășat, dar nu-i pasă!