Creaturi bizare

Bazinul Amazonului găzduiește o varietate de creaturi bizare: peste 100 de specii de broaște otrăvitoare, cel puțin 17 specii de șerpi veninoși și alte animale periculoase precum păianjenul rătăcitor brazilian, miriapodul gigant amazonian și țiparul electric.

La începutul săptămânii, cercetătorii din domeniul vieții sălbatice de la Institutul Național pentru Cercetări Amazoniene din Brazilia au anunțat că au descoperit o nouă specie de broască otrăvitoare.

Descoperită în părți încă izolate ale junglei, Ranitomeya aetherea are doar 15 mm lungime. Noua creatură mică, dar mortală, este una dintre cele două Ranitomeya descoperite în ultimul deceniu, conform ziarului britanic The Sun.

Oraș antic uriaș

Totodată, la începutul anului în curs, un oraș antic uriaș a fost descoperit în Amazon, schimbând complet ceea ce știau cercetătorii despre istoria oamenilor care locuiau acolo.

Ascuns timp de mii de ani de vegetația luxuriantă, orașul pierdut găzduia case și piețe, conectate prin rețele de drumuri și canale. 

Situat în zona Upano din estul Ecuadorului, acesta este acum considerat cel mai vechi oraș din Amazon.

„Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon”, a spus profesorul Stephen Rostain, director de investigații la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța și conducătorul cercetării.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

„Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar acest lucru arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce înseamnă cultură și civilizație”.

Arheologii cred că a fost fondat în urmă cu circa 2.500 de ani și a fost locuit timp de până la 1.000 de ani. Este greu de spus cu exactitate câți oameni au locuit în acest oraș, dar se crede că numărul s-ar ridica la 10.000 sau 100.000.

„Câine-fantomă” și râul cu apă clocotită

Zvonurile despre un câine cu urechi scurte care străbate Amazonul i-au nedumerit pe oamenii de știință ani buni, atât de mult, încât aceștia au fost numiți „câini-fantomă”.

Aceste animale sunt atât de rare, încât chiar și cei care trăiesc acolo s-ar putea să nu vadă niciodată unul. Totuși, dacă sunt suficient de norocoși, animalul ar putea fi întâlnit undeva la sud de Amazon și la est de Munții Anzi. 

O mare parte din ceea ce se știe acum se datorează lui Renata Leite Pitman, un biolog și medic veterinar care a deținut unul. În anul 2009, Pitman a auzit că un astfel de patruped a fost vândut unui tăietor de lemne la o piață.

Noul stăpân al animalului s-a răzgândit când acesta a început să mănânce găinile vecinilor și i l-a dăruit lui Pitman. Cățelul, numit Oso, atrăgea alți câini cu urechi scurte în timpul plimbărilor cu Pitman prin pădurea tropicală.

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

Aceste plimbări au permis oamenilor de știință să observe animalele interacționând pentru prima dată. Oamenii de știință au aflat că acești câini mănâncă pește și carne.

Shanay-Timpishka, cunoscut și sub numele de râul cu apă clocotită, nu este un râu în care să vrei să te bagi. Cu temperaturi de până la 98-110 grade Celsius, Shanay-Timpishka poate provoca arsuri grave în câteva secunde.

Apele fierbinți au la origine activitatea geotermală.

Anaconda verde stăpânește pădurea tropicală. Acești șerpi pot ajunge până la 8,8 metri lungime. Însă, la începutul anului, cercetătorii au descoperit că exemplarele faimosului anaconda verde erau, de fapt, două specii distincte despre care se credea că s-au despărțit în urmă cu aproape 10 milioane de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.