Daca va numarati printre cei care au depus bani la CEC inainte de 1992 in vederea achizitionarii unui autoturism nou, mai aveti de asteptat pana sa va recuperati sumele. Potrivit lui Mihai Dogaru, presedintele Asociatiei Pagubitilor de Autoturisme din Romania (APAR), deponentii isi vor primi banii inapoi in maximum un an.
Guvernul a adoptat la sfarsitul anului trecut o ordonanta de urgenta care modifica Legea nr. 146/2007, potrivit careia puteau beneficia de despagubiri doar persoanele care au facut depozite la CEC pentru autoturismele Dacia. Ca urmare, au fost inclusi si cei care au intentionat sa cumpere alte tipuri de masini. In plus, s-a extins si data-limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor, astfel ca vor fi acordate despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992 si nu pana la 1 noiembrie 1990 cum era initial.
Valoarea despagubirilor a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31 iulie 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite. Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759.784.177,26 lei. Cei care au depus suma integrala pentru un autoturism (70.000 de lei vechi) vor primi inapoi circa 25.000 lei, iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale.
Statul va emite in doua transe emisiuni de titluri de stat cu valoare nominala, cu scadenta la un an, pentru acoperirea despagubirilor acestor persoane, la datele de 21 decembrie 2008 (pentru judetele cu litere de la A la M inclusiv) si 21 ianuarie 2009 (pentru celelalte judete). Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405.081.645,39 lei, corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti, iar valoarea celei de-a doua transe este de 354.702.531,87 lei, pentru 17.545 deponenti.
La data scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei si Finantelor le va rascumpara si imediat persoanele indreptatite se vor putea prezenta la ghiseele CEC in vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite. In perioada urmatoare cei indreptatiti vor primi informatii legate de procedura de despagubire.
‘Pentru cele peste o mie de persoane care au depus bani la CEC, au retras sumele si le-au depus la BRD, nu avem deocamdata vesti prea bune, deoarece inca nu am obtinut toate datele lor de la banca. Cand se va rezolva aceasta situatie se va mai da o ordonanta care ii va include si pe acesti deponenti’, ne-a spus Mihai Dogaru, presedintele APAR.
Care sunt actele necesare
Pentru a intra in posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii acestora vor trebui sa se prezinte la ghiseele CEC, la datele care vor fi stabilite in curand, cu: buletin, acte de stare civila, cec cu serie si numar, dovezi ale sumei depuse si data depunerii.
Mihai Dogaru
Presedinte Asociatia Pagubitilor de Autoturisme