“Este (bărbatul din poza de pe pachetele de țigări – n.r.) un tată din România, un soț din Austria, un pensionar din Germania sau chiar un model?”, scriu jurnaliștii de la Bild, care prezintă noi detalii despre scandalul acestei fotografii, în care un bărbat apare pe patul de spital, cu ochii închiși și cu un tub în gură. După ce pachetele de țigări au apărut în țările europene, peste 60 de oameni care au cerut despăgubiri pentru această fotografie.

În iunie 2016, Johanna Wegerer din Viena a afirmat că în fotografie apare soțul ei decedat, Franz, iar imaginea a fost folosită fără aprobarea ei. Avocatul femeii avertiza atunci că urmează să meargă în instanță cu acest caz pentru a cere despăgubiri. Scandalul nu s-a oprit aici, ci, din contră, a luat amploare.

În septembrie 2016, un pensionar german a afirmat că el este cel care apare în poză. La fel ca și în celălalt caz, Harald Molter (54 de ani) și-a angajat un avocat care să-l reprezinte în instanță, însă cercetările au scos la iveală că acesta s-a înșelat. Nu este cel din poza de pe pachetele de țigări.

Recent, o familie din România a acuzat răspicat că cel din fotografie este tatăl lor, care a decedat între timp. Trei tineri români, aflați în Anglia, au povestit că au descoperit, șocați, fotografia tatălui, în comă și intubat,  fără ca familia să-și dea acordul.

Scandalul a atras atenția asupra acestei campanii, care a costat nu mai puțin de 600.000 de euro, după cum notează jurnaliștii germani. Mai mult, cazurile au stârnit reacții vehemente din partea instituției. “Desigur că nimeni nu a fost fotografiat în secret”, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene din Germania.

Reprezentanța instituției din țara noastră a precizat că peste 60 de familii au revendicat imaginea. “Persoana care apare în fotografie și-a dat acordul”, a precizat Comisia Europeană. Cu toate acestea, rămâne un secret cine este bărbatul de pe pachetele de țigări. “Din motive ce țin de protecția datelor personale, avem obligația legală de a nu dezvălui numele sau detaliile personale ale persoanei din acea poză”, au precizat reprezentanții Comisiei Europene.

În ceea ce privește zvonurile că ar fi fost folosit un model, Comisia Europeană a precizat că “imaginea este una reală, pentru a se potrivi avertismentul”, mai notează Bild.

Sumar:

Urmărește-ne pe Google News