O unghie sanatoasa e o unghie care are toate cele trei lamele cornoase rezistente, bine sudate intre ele prin lipidele extracelulare si un bun echilibru higrometric.
In functie de aspectul care ii tradeaza starea de sanatate, unghia poate fi clasata in 5 categorii:
– unghie sanatoasa, rezistenta, nu se fisureaza, nu se exfoliaza;
– unghie fragila: se rupe usor;
– unghie tip “coaja de ou”: este unghia care din cauza excesului de umiditate, se umfla, nu-si pastreaza forma initiala si se indoaie usor;
– unghia moale: prezinta aceleasi caracteristici ca unghia tip “coaja de ou”, dar este mai transparenta;
– unghia dublata si cojita: unghie care prezinta o lipsa de fluid hidratant.
Problemele unghiei nu sunt nici ereditare, nici congenitale. Sanatatea ei poate fi afectata de:
– climat, alimentatie;
– tratamentul la care este supusa unghia;
– imersia prelungita in apa;
– lamele cornoase au proprietatea de a absorbi o cantitate de apa mult mai mare decat greutatea lor (unghie tip “cochilie de ou”, unghie moale);
– expunerea frecventa la produsele chimice, mai ales la sapunuri, detergent si la alte produse de intretinere, care usuca unghia. Inmuierea si uscarea succesiva a unghiei, executate in mod frecvent, dizolva lipidele extracelulare (unghie fragila, dublata, cojita). (material preluat din revista “Les nouvelles esthetiques”)