În schimbul unei investiții de 300 de milioane de lire în contracte din industria aerospațială, dictatorul și soția lui au fost primiți cu fast la Londra. Regina a fost avertizată de fostul președinte al Franței Valery Giscard dEstaing despre anturajul „necivilizat” al lui Ceaușescu.

După o vizită la Paris, petrecută cu doar câteva luni în înainte de cea de la Londra, cei care făceau parte din stafful lui Ceaușescu au golit camerele de hotel „de orice ce putea fi deșurubat”, inclusiv lămpi, veselă și tăvi, scrie Daily Mail.

„De parcă niște hoți s-ar fi mutat pentru întreaga vară”, a spus atunci fostul șef de stat.

După ce a fost avertizată, Regina a rugat administratorul palatului să ascundă orice obiecte valoroase, iar fostul ministru de externe al Marii Britanii David Owen a regretat că i-a chemat.

Totuși, britanicii aveau nevoie de Ceaușescu și au făcut tot ce e posibil pentru a-l face fericit. Reggie Seconde, fostul ambasador britanic, a scris despre Elena Ceaușescu că este „o viperă”, care „iubește cumpărăturile”.

Totuși, la scurt timp după ce ajuns Ceaușescu la palat, regina s-a săturat de vizitatorii ei. A doua zi după primire, în timp ce își plimba câinii în grădina Palatului Buckingham, ea i-a văzut pe Nicolae și Elena venind din partea opusă. Mai târziu a dezvăluit că s-a pitit după un tufiș, pentru a nu-i întâlni.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, joi, 8 septembrie, potrivit unui anunț făcut de Palatul Buckingham. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, a fost cel mai bătrân monarh care a stat pe tronul britanic.

  • Citește și cele mai recente stiri despre Charles, noul rege al Marii Britanii

Urmărește-ne pe Google News