În schimbul unei investiții de 300 de milioane de lire în contracte din industria aerospațială, dictatorul și soția lui au fost primiți cu fast la Londra. Regina a fost avertizată de fostul președinte al Franței, Valery Giscard d’Estaing despre anturajul „necivilizat””al lui Ceaușescu.

După o vizită la Paris, petrecută cu doar câteva luni în urmă de vizita la Londra, cei care făceau parte din staff-ul lui Ceaușescu au golit camerele de hotel ”de orice ce putea fi deșurubat”, inclusiv lămpi, veselă și tăvi, scrie Daily Mail.

”De parcă niște hoți s-ar fi mutat pentru întreaga vară”, a spus atunci fostul șef de stat.

După ce a fost avertizată de români, Regina a rugat administratorul palatului să ascundă orice obiecte valoroase, iar fostul Ministru de Externe al Marii Britanii, David Owen, a regretat că i-a chemat.

Totuși, britanicii aveau nevoie de Ceaușescu și au făcut tot ce e posibil pentru a-l face fericit. Reggie Seconde, fostul ambasador britanic, a scris despre Elena Ceaușescu că este ”o viperă”, care ”iubește cumpărăturile”.

Totuși, la scurt timp după ce  ajuns Ceaușescu la palat, regina s-a săturat de vizitatorii ei. A doua zi după primire, în timp ce își plimba câinii în grădina Palatului Buckingham, ea i-a văzut pe Nicolae și Elena venind din partea opusă. Mai târziu a dezvăluit că s-a pitit după un tufiș pentru a nu-i întâlni.


CITEȘTE ȘI: Meciurile Președinte-Premier: cum s-au luptat Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis cu șefii Executivului